Για όσους δεν κατάλαβαν και για όσους κατάλαβαν αλλά αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν τον Μάιο για πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Συνεπώς, και παρά την απαραίτητη λόγω των περιστάσεων δραματοποίηση, το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου επικύρωσε και τυπικά τη βούληση για αυτοδυναμία, δίνοντας ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κάτι επίσης που στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, εν γένει στο χώρο της Αριστεράς, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η είσοδος των ακραίων αντισυστημικών κομμάτων στη Βουλή επιβεβαιώνει τη θέση της ΝΔ στο νέο πολιτικό τοπίο: Η ΝΔ εδράζεται στο Κέντρο κι αυτό το φέρουν βαρέως οι ηγεσίες των δύο κομμάτων που η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τους επέτρεψε να το χειραγωγήσουν όπως πολλές φορές στο παρελθόν.

Εκείνο, όμως, που ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν είναι ότι η ΝΔ έχει στα δεξιά της τρία ακροδεξιά κόμματα, τα οποία δεν θα υπήρχαν εάν όντως η ΝΔ εξέφραζε τους πολίτες που τα ψήφισαν. Το πιθανότερο είναι ο «θρήνος» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να οφείλεται στον τρόπο που κυβέρνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευρύνοντας τα όρια της Κεντροδεξιάς, παρά στο γεγονός της εισόδου των ακροδεξιών στη Βουλή.

Ολη αυτή η συζήτηση που φαίνεται να επιδιώκουν οι ηττημένοι των εκλογών να χρεώσουν την Ακροδεξιά στη ΝΔ αποκρύπτει ένα πραγματικό γεγονός: Αθροιστικά οι ψήφοι των ακραίων κομμάτων ανταποκρίνονται στις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, συν ότι το «κόλπο» της απλής αναλογικής έδωσε στασίδι στους ακραίους.