«Με τον Τσίπρα δεν μπορούμε και χωρίς αυτόν δεν ζούμε». Αυτή θα μπορούσε να είναι η περίληψη των δηλώσεων του Χριστόφορου Βερναρδάκη αναφορικά με τη νέα συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, μπαίνοντας στον χορό των στελεχών που στέλνουν μηνύματα στον πρόεδρο του κόμματος για την επόμενη ημέρα.

Ο Βερναρδάκης θα έλεγε κάποιος ότι παίρνει την… εκδίκησή του. Είχε χρεωθεί την ήττα του 2019 –και των ευρωεκλογών και των εθνικών– ως προς το σκέλος ότι δεν είχε προβλέψει τα ποσοστά και κυρίως την τότε διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πλέον δεν είναι ένα κόμμα εξουσίας, είναι ένα μεσαίο κόμμα, καθαρά εκλογικά επομένως για να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας χρειάζονται πια πολύ μεγάλες αλλαγές και στην πολιτική του γραμμή και στον οργανωτικό του μηχανισμό και στην επικοινωνία του με τον κόσμο, προφανώς και στην ηγεσία του με τη συλλογική έννοια».

Παράλληλα όμως στέλνει και μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα τονιζοντας ότι δεν αρκεί να θέσει τον εαυτό του σε κρίση, αλλά να εξηγήσει το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι, κατά τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, ουδείς γνωρίζει πόσα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε μια διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM διευκρίνισε ότι το θέμα της ηγεσίας «δεν το περιορίζω μόνο στον κ. Τσίπρα, γιατί δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο, είναι συνολικό το πρόβλημα» προσθέτοντας τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα, αυτήν τη στιγμή έτσι όπως είναι τα δεδομένα, δεν μπορεί να διεκδικήσει μεγάλη επάνοδο και, από την άλλη μεριά, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα δεν ξέρω αν μπορεί να διατηρήσει και αυτό το 18%, επομένως βρίσκεται σε μια ιστορική καθήλωση που το επόμενο διάστημα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση μπορεί να επιλυθεί αυτή η αντίφαση».

Μάλιστα, υποστήριξε πως «υπήρχε περίπτωση η ήττα να ήταν ακόμα μεγαλύτερη χθες, δηλαδή η πορεία προς την κάθοδο, γιατί κατά κάποιον τρόπο ζούσαμε μια αντιστροφή του 2012» είπε δείχνοντας το προφανές αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στα ποσοστά του Μαΐου του 2012.

Ακούστε το ηχητικό: