Ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα του 3%-4% ανέβηκε εκλογικά μέσω της κρίσης. Καβάλησε το κύμα της αγανάκτησης και της οργής παίζοντας εξαιρετικά με το λαϊκισμό και το συναίσθημα των πολιτών. Εκεί που ένιωθαν να χάνουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους, να αλλάζει άρδην η ζωή τους πιάστηκαν από αυτόν που τους υποσχέθηκε πως με το που εκλεγεί θα κατάφερνε να φέρει πίσω το προηγούμενο στάτους κβο.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από το 4% στο 36% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Δεν άλλαξε κάτι για να πλησιάσει τους ψηφοφόρους, δεν έκανε μετατόπιση στην αγορά, δεν άλλαξε θέσεις. Το κύμα έφερε τους ψηφοφόρους προς αυτόν. Αυτό ήταν που τον έκανε κυβέρνηση αλλά και που ευθύνεται για την ταφόπλακα που μπαίνει τώρα. Διότι στην άνοδο τους ήρθαν εύκολα τα πράγματα. Δεν κόπιασαν να πείσουν ψηφοφόρους. Κι έτσι νόμιζαν πως οι ψηφοφόροι τους αγάπησαν, πως τους ψήφισαν για το πρόγραμμά τους. Στην πραγματικότητα για τους ψηφοφόρους ήταν σχέση μιας, άντε δύο βραδιών, βγαλμένη μέσα από την απελπισία τους.

Όταν λοιπόν το πλαίσιο της κρίσης άλλαζε και τα συναισθήματα σταμάτησαν να είναι τόσο αρνητικά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν πως έπρεπε να αλλάξουν κι αυτοί. Αυτό είναι και το λάθος του Αλέξη Τσίπρα το 2019. Συνέχισε να πολιτεύεται σαν να βρισκόμασταν σε κρίση και ύστερα να προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές κρίσεις ώστε να δώσει αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη στρατηγική αυτή άφησε το κέντρο αφύλαχτο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μπήκε ανενόχλητος και κυριάρχησε στο χώρο. Αυτή η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με μια εξαιρετικά κακή προεκλογική εκστρατεία) τον έφερε στο 17% του 2023 και έκανε εμφανές σε όλους πλέον, έστω και αργά, πως κάτι έπρεπε να αλλάξει.

Η απάντηση σε αυτό ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος υποσχέθηκε σε απογοητευμένους ψηφοφόρους πως θα έφερνε το κόμμα ξανά σε τροχιά εξουσίας. Υποσχέθηκε μια σύγχρονη αριστερά στα πρότυπα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ. Τον πίστεψαν, τον ψήφισαν και τον εξέλεξαν. Οι πιο αριστεροί έφυγαν όμως εκείνος δεν έκανε βήμα προς την κατεύθυνση που υποσχέθηκε. Όταν προσπάθησε να κάνει το ελάχιστο τον αμφισβήτησαν και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει ξανά σε νέες εσωκομματικές εκλογές. Όποιος και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει. Εάν κερδίσει ο κύριος Κασσελάκης (που είναι και το πιο πιθανό) θα είναι ανενόχλητος να αλλάξει τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα δημιουργήσει ένα νέο, μικρό κόμμα που δε θα έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Εάν από την άλλη κερδίσει η κυρία Γεροβασίλη ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει απολύτως κανένα αφήγημα. Σε τι ακριβώς θα διαφοροποιηθεί από τη Νέα Αριστερά; Είναι προφανές πως μετά τις ευρωεκλογές θα γίνει προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ένα τέτοιο σενάριο θα έχει τελειώσει.

Θεωρώ πως ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως ο κύριος Κασσελάκης θα κερδίσει και πάλι τις εσωκομματικές εκλογές. Αποφασίζει να σκοτώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος, προσπαθώντας να μικρύνει όσο δυνατόν περισσότερο το ποσοστό του στις ευρωεκλογές ώστε να δημιουργήσουν κάτι νέο στην κεντροαριστερά. Το τέταρτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο τελευταίος ασπασμός στο κόμμα που κυριάρχησε την περίοδο της κρίσης.