Δυο άτομα την ημέρα κατά μέσο όρο ασκούν ενδοοικογενειακή βία σε βάρος γυναικών, ανήλικων παιδιών και συγγενικών προσώπων τους, ενώ ένας κακοποιητής συλλαμβάνεται κάθε 24 ώρες από την Ελληνική Αστυνομία. Το μοτίβο δράσης αυτών των ατόμων, ξεκινάει από τις απειλές, συνεχίζεται με τους ξυλοδαρμούς για να καταλήξουν, σε πολλές περιπτώσεις, στη δολοφονία.

Τα αριθμητικά δεδομένα των δραστών οικογενειακής βίας και των περιστατικών προκαλούν αίσθηση. Μέχρι σήμερα για το τρέχον έτος, 18.978 άτομα έχουν ασκήσει ενδοοικογενενειακή βία, σε 18.427 περιστατικά. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 11.308 συλλήψεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το 2023 δράστες σε 9.860 ενδοικογενειακά επεισόδια ήταν, 10.382 άτομα, ενώ έγιναν 7.500 συλλήψεις.

49 γυναικοκτονίες σε 4 χρόνια

Δώρα, Γαρυφαλλιά, Βίκυ, Άννα. Αυτά είναι μόλις τέσσερα από τα συνολικά 49 ονόματα γυναικών που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια των συζύγων και των συντρόφων τους και μια νέα νομική έννοια, αυτή της γυναικοκτονίας, μπήκε στο λεξικό της σύγχρονης εγκληματολογίας. Τελευταίο θύμα στη μακάβρια λίστα των θυμάτων η ηλικίας 43 ετών Δώρα, μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 14, 16 και 18 ετών. Δράστης, ο εν διαστάσει σύντροφός της, ο οποίος δεν μπορούσε να αποδεχθεί το γεγονός πως η γυναίκα δεν επιθυμούσε να διατηρεί πλέον ερωτικό δεσμό μαζί του. Πλήρωσε την επιλογή της με το ίδιο της το αίμα, καθώς ο δράστης «δεν αποδεχόταν την απόρριψη». Και όμως προτού φτάσουμε στη νύχτα της δολοφονίας της, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, η υπόθεση «σερνόταν» στις δικαστικές αίθουσες από τις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς η Δώρα είχε κάνει στον 30χρονο καθ’ ομολογίαν δράστη ασφαλιστικά μέτρα. Η εκδίκαση της υπόθεσης έλαβε τρεις αναβολές, για να φτάσουμε τελικά στην εκτέλεση της άτυχης γυναίκας πριν από τηννέα δικάσιμο, η οποία είχε οριστεί για τις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 49 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους σε διάστημα 4 ετών. Το 2020, τέσσερις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια των συντρόφων τους, το 2021, ο αριθμός των θυμάτων γυναικοκτονίας έφτασε τις δεκαπέντε. Το 2022 κατεγράφησαν δεκατρείς, το 2023 έξι, ενώ έως και σήμερα για το τρέχον έτος έχουν σημειωθεί έντεκα γυναικοκτονίες.

Το «προφίλ» των δραστών και οι αλλαγές στη νομοθεσία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως άτομα που προβαίνουν σε ενδοοικογενειακή βία «δεν έχουν θέση να κυκλοφορούν ελεύθερα στην κοινωνία» και συμπλήρωσε πως η θέση τους είναι «οι φυλακές ή τα ψυχιατρικά ιδρύματα». Μάλιστα περιέγραψε το προφίλ των συγκεκριμένων ατόμων χωρίζοντάς τους σε τρεις κατηγορίες. Σύμφωνα με τον κύριο Χρυσοχοΐδη, οι δράστες είναι άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή εξαρτημένοι από το αλκοόλ, ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, τους οποίους ο υπουργός ανέφερε ως «μάγκες, αυτοί που νομίζουν ότι η γυναίκα είναι ιδιοκτησία τους και μπορούν να βασανίζουν εκείνη και τα παιδιά τους». Μάλιστα, προανήγγειλε και την επέκταση του ορίου του αυτοφώρου από τις δύο ημέρες, που είναι έως σήμερα για τους κακοποιητές, σε πέντε ημέρες, προκειμένου να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, χωρίς να αφήνονται ελεύθεροι. Παράλληλα προανήγγειλε και την αύξηση του χρόνου κράτησής τους προτού οδηγηθούν σε δίκη.

Η πολιτεία στο πλευρό των θυμάτων με το Panic Button

Αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών, η κυβέρνηση –μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη– διέθεσε προς χρήση το Panic Button. Πρόκειται για μια εφαρμογή που εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο όσων θυμάτων το επιθυμούν, προκειμένου –σε περίπτωση που απειληθούν από τους κακοποιητές τους– να ενημερώσουν άμεσα την αστυνομία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, δικαιούχοι της εφαρμογής είναι 16.797 γυναίκες, εκ των οποίων μόλις οι 5.302 το έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους τηλέφωνο. Αξίζει να σημειωθεί πως δικαιούχοι της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι και 3.190 άνδρες θύματα κακοποίησης, εκ των οποίων μόλις 335 το έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα. Από την ημέρα εφαρμογής του Panic Button, στις 23 Μαρτίου του 2023, συνολικά 788 αυτοματοποιημένα μηνύματα από θύματα ενδοοικογενειακής βίας στάλθηκαν στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα και ζητούσαν την παρέμβαση των αστυνομικών, καθώς βρίσκονταν σε απειλή.