Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να άφησε ένα κόμμα ερείπιο και να απέτυχε παταγωδώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ωστόσο εσχάτως το παίζει τοτέμ της ελληνικής και ευρωπαϊκής αριστεράς. Διότι οι βλέψεις του μετά την παραίτηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βηματοδότη», ο νέος στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να γυρνάει τις ευρωπαϊκές χώρες και να πιέζει να ενωθούν τα ριζοσπαστικά αριστερά με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε ένα, προκειμένου να σταθούν ως ανάχωμα στη δεξιά που επελαύνει στην Ευρώπη. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος της σειράς επαφών που είχε προσφάτως στην Ρώμη και τον ίδιο στόχο θα έχει στο ταξίδι του στην Γαλλία σύντομα.


Μόνο τυχαίες δεν ήταν άλλωστε οι αναφορές του από Ιταλία, ρίχνοντας καρφιά και για το εσωτερικό της Ελλάδας, ότι η αριστερά μεγαλούργησε μόνο όταν ήταν ενωμένη και όχι διασπασμένη σε αμέτρητα κομμάτια. Φυσικά ο πρώην Πρωθυπουργός προετοιμάζει εντατικά και το νέο του Ίδρυμα, το οποίο θα εγκαινιάσει αρχές του νέου έτους, με σκοπό να ενώσει στελέχη του προοδευτικού χώρου με το βλέμμα σε ένα ευρύ προοδευτικό σχηματισμό.


Μπορεί γενικά οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις να μην είναι το φόρτε του Αλέξη Τσίπρα, όπως απέδειξε η ίδια η ιστορία, ωστόσο είναι αξιοθαύμαστο ότι δεν τα παρατά και προσπαθεί να το παίξει υπερκομματικός και ευρωπαϊκός παράγοντας.