Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, να αποχωρούν εκατοντάδες στελέχη του κόμματος και ο νέος Πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, να φαίνεται χαμένος στο «συριζαϊκό διάστημα», ωστόσο ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος έχει άλλα πράγματα στο νού του. Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει εντατικά το Ίδρυμά του με στόχο τα εγκαίνια να γίνουν αρχές του νέου έτους.

Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι προετοιμασίες για το Ίδρυμα του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος θέλει πριν τις ευρωεκλογές το ίδρυμά όχι μόνο να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του αλλά να πραγματοποιήσει και μία σειρά από εκδηλώσεις με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Κεντρικό ρόλο στο νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα παίζει ο δικηγόρος, στενός του συνεργάτης και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου. Ακόμη ένα πρόσωπο που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι ο οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και νυν σύμβουλος της ΤτΕ, Γιώργος Χουλιαράκης. Τον τελευταίο τον εκτιμά ιδιαίτερα ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόκειται να του αναθέσει μία σειρά από θεματικές που αφορούν την οικονομία, τις τράπεζες και τις επαφές με θεσμικούς παράγοντες της αγοράς.

Ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στους συνεργάτες του ότι το Ίδρυμα δεν θέλει να εγκλωβιστεί στα στενά κομματικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς αλλά να έχει αναφορές στην ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δηλώνοντας τον υπερκομματικό του χαρακτήρα. Επιπλέον βασικός στόχος είναι να προσελκύσει διεθνείς προσωπικότητες και ευρωπαίους πολιτικούς ως ομιλητές. Μάλιστα ο πρώην Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ρώτησε με λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του think tank «Ετερον», το οποίο διευθύνει ο τελευταίος.

Πρόπλασμα για νέο κόμμα;

Όσοι γνωρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, ξέρουν ότι είναι ένας πολιτικός που δεν του αρέσει η αφάνεια. Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αν οι ευρωεκλογές αναδείξουν ένα μεγάλο πολιτικό κενό στην αντιπολίτευση και τον προοδευτικό χώρο, τότε το Ίδρυμά του μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας γενιάς πολιτικών και την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα συμπυκνώνει αριστερές και σοσιαλδημοκρατικές αρχές. Άλλωστε σκοπός του Ιδρύματος είναι να ενωθούν έμπειρα και σοβαρά στελέχη του προοδευτικού χώρου με νέα και αναδυόμενα πρόσωπα του χώρου. Και γιατί να μην ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος ο μοναδικός αριστερός πολιτικός στην Ελλάδα που κατάφερε να γίνει Πρωθυπουργός;