Φαίνεται ότι οι εποχές που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούσαν με ύβρεις και χυδαίες εκφράσεις τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τουλάχιστον για τον Αλέξη Τσίπρα. Πλέον οι δύο Πρωθυπουργοί, μακριά από τα κόμματα που ανήκουν, έχουν αναπτύξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με συγκεκριμένο πολιτικό σκοπό.

Τον τελευταίο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει εντατικά το ίδρυμά του, το οποίο θα είναι πρόπλασμα για τη δημιουργία ενός μεγάλου, διακομματικού προοδευτικού μετώπου. Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Μάλιστα το πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία ήταν εξαιρετικά διδακτικό για τον ίδιο καθώς είδε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, η συμμαχία της ιταλικής Αριστεράς με τους Πράσινους καθώς και Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν αναπτύξει κοινές πρωτοβουλίες κατά της κυβέρνησης Μελόνι. Το μοντέλο της ιταλικής αντιπολίτευσης θέλει να το μεταφέρει ο πρώην Πρωθυπουργός στην εγχώρια πολιτική σκηνή, καθώς βλέπει ότι η κυριαρχία Μητσοτάκη δεν πρόκειται να καταρρεύσει σύντομα.

Οι συναντήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο συνάντησε αλλά συζήτησε την προοπτική ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου, στα πρότυπα της Ιταλίας, με τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν έρθει πολλές φορές σε επαφή στο πλαίσιο των ταξιδιών τους για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Και οι δύο συμφωνούν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες, είτε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είτε προσωπικά οι ίδιοι προσεγγίζοντας σοβαρές προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτησαν με ζέση την πρωτοβουλία του Κώστα Ζαχαριάδη να στηρίξει τον Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει μια μεγάλη εκδήλωση τον Μάρτιο στην Αθήνα, ως έναρξη του ιδρύματός του, κατά την οποία έχει απευθύνει προσκλήσεις σε ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς όπως ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Αντόνιο Κόστα, ο Ματέο Ρέντσι αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ. Στο πλαίσιο αυτό έχει προσκληθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου ως επίτιμος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει το πρώτο κάλεσμα σε προοδευτικά κόμματα και προσωπικότητες για συγκρότηση ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού μετώπου. Ο ίδιος δεν αποκαλύπτει το ρόλο που επιθυμεί για τον εαυτό του, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα θέλει να ηγηθεί ενός νέου υπερκομματικού σχηματισμού με προσωπικότητες της κεντροαριστεράς.

Μια άλλη συνάντηση είναι αυτή που αποκαλύπτει η «Απογευματινή», σύμφωνα με την οποία πριν από το ταξίδι του στην Αυστρία για διακοπές, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σε σπίτι στο Ψυχικό με πρόσωπα που κινούνται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων και ένας γνωστός δημοσιογράφος καθώς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, οι οποίοι συμφώνησαν ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ακόμα κι αν αυτό το εγχείρημα δεν συμπεριλάβει τους νυν αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαφωνούν με την προοπτική συνεργασίας. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση αυτή εκτίμησε ότι το μέλλον της Νέας Αριστεράς είναι βραχύβιο και κάποια από τα στελέχη θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο ευρύ μέτωπο.

Οι ευρωεκλογές, λοιπόν, θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις στην αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε είναι μόλις 50 ετών, να θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, πέρα και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτόν τον σκοπό έχει σύμμαχο και τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος μιλά με κάθε ευκαιρία για την ανάγκη συγκρότησης ενός νέου μετώπου στην κεντροαριστερά για να «χτυπήσουν» με αξιώσεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη.