Συνεχίζει τη σκληρή στάση απέναντι στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στον δημοσιογράφο Φίλιππο Φιλιππακόπουλο. Συγκεκριμένα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της διάσπασης, όμως πρόσθεσε ένα ίχνος διαλλακτικότητας, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ενότητας, όμως κάτι τέτοιο δείχνει να είναι πολύ δύσκολο. Στο στόχαστρό του βρέθηκε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς προέτρεψε τον Στέφανο Κασσελάκη να βρει καλύτερους συμβούλους, λέγοντας ότι «αν οι σύμβουλοί του είναι σαν τον κύριο Αποστολάκη, δεν πάμε πουθενά». Στον Ευάγγελο Αποστολάκη χρέωσε διαλυτικές προθέσεις, τονίζοντας ότι για τους διαφωνούντες, «μας είπε να φύγουμε».

Ενδεχομένως δυσκολευτεί ο Στέφανος Κασσελάκης να διαγράψει άμεσα τον Νίκο Φίλη, μιας και είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος, κι αυτό είναι πολύ πιθανό να δρούσε ως καταλύτης για να διασπαστεί το κόμμα, προτού καν φτάσει στο συνέδριο, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Από την άλλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλευρά Κασσελάκη προσπαθεί να «τρενάρει» το συνέδριο, ίσως αυτή να ήταν μια κάποια -ομολογουμένως πολύ δυναμική- λύση.  

Οι δηλώσεις Φίλη

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διάσπασης ο κ. Φίλης είπε: «ο κίνδυνος υπάρχει εκ των πραγμάτων, αυτό είναι σαφές. Πάντοτε υπάρχει. Αλλά γιατί θα πρέπει να κινδυνολογούμε όμως; Για ποιον λόγο; Σημασία έχει ότι υπάρχει δυνατότητα ενότητας. Στη βάση -επαναλαμβάνω- ενός αριστερού κόμματος».

Αναφορικά με τις «εκπαραθυρώσεις» του Στέργιου Καλπάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο κ. Φίλης είπε ότι «δεν μπορεί άνθρωποι που έχουν δώσει τόσα σε αυτές τις θέσεις και με επιτυχία, να μαθαίνουν από την τηλεόραση ότι τους αλλάζουν. Δεν είναι αυτό λειτουργία κόμματος. Λειτουργία κόμματος είναι να προτείνει ο Κασσελάκης και να πει "θέλω να μπει ο τάδε, ή η τάδε". Καμία αντίρρηση. Ψηφίζει, το περνάει. Αλλά το άλλο, ούτε ανθρώπινο, ούτε πολιτικά είναι κάτι που πρέπει να γίνεται. Ούτε τα πρόσωπα είχαν ενημερωθεί, ούτε τα όργανα που είχαν πάρει την προηγούμενη απόφαση, να μη γνωρίζουν τίποτα και να τα μαθαίνουν από την τηλεόραση. Δεν είναι αυτό καλή λειτουργία. Θα μου πείτε "δεν ξέρει από λειτουργίες ο Κασσελάκης, είναι νέος στην πολιτική". Για αυτό θα πρέπει να μάθει. Και να έχει και καλούς συμβούλους. Γιατί αν οι σύμβουλοί του είναι σαν τον κύριο Αποστολάκη, που προτείνει να γίνει διάσπαση και να φύγει ο κόσμος, δεν πάμε πουθενά. Ο κύριος Αποστολάκης μάς είπε να φύγουμε: "όσοι διαφωνούν να φύγουνε"».