Νέο κρεσέντο λαϊκισμού, υποκρισίας και οξύτητας από Τσίπρα για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΙΓΚΑ

Τη μάχη με τον άλλον εαυτό του, εκείνον που ενδύεται μανδύα σοβαροφάνειας, έχασε στην Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας σε αυτά που γνωρίζει καλά: την υποκρισία, τον λαϊκισμό και την οξύτητα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε το μήνυμα της 21ης Μαΐου, αλλά δεν το κατάλαβε και μιλάει για αλλαγή που δεν μπορεί να υποστηρίξει. Απόδειξη, οι δηλώσεις τις τελευταίες 48 ώρες, με οξύτητα την Τετάρτη, αρχικά συγκαταβατικότητα την Πέμπτη για να στήσει στη συνέχεια καβγά με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να εμπλέξει ακόμα και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, αφήνοντας υπονοούμενα, όπως ο ευρωβουλευτής του Δημήτρης Παπαδημούλης, για ευθύνες της Ελλάδας στο πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα που έχει συνταράξει την κοινή γνώμη.

Καμία σημασία δεν είχε η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος εξήγησε ότι το ναυάγιο έλαβε χώρα στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, υπογραμμίζοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Ελλάδα, απλώς περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης».

Η γνωστή μανιέρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τη μια μέρα κατηγορούσε συλλήβδην όσους είχαν εμπλοκή στη διαχείριση του ναυαγίου, από την Καλαμάτα «αθώωσε» το Λιμενικό Σώμα στοχεύοντας ευθέως στις ψήφους για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. «Θέλω να ξεκινήσω συγχαίροντας όλους τους ανθρώπους που έσπευσαν εδώ να βοηθήσουν, τους εθελοντές πρώτα απ’ όλα, αλλά και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΣΥ, όλους αυτούς που έμπρακτα έσπευσαν να αποδείξουν ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά στην κοινωνία μας» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να επιρρίψω καμιά ευθύνη στους άντρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Ισα ίσα είναι αυτοί που έσωσαν ανθρώπους, που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, που είναι εδώ νύχτα-μέρα».

Η δήλωση αυτή αρχικά ερμηνεύθηκε –αυθαίρετα όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα– ως άδειασμα των αλληλέγγυων νεολαίων. Σύντομα, όμως, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό, ξαναβρήκε τον καλό εαυτό του και τη μανιέρα του. «Δεν δέχομαι ότι όποιο καράβι είναι υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει» είπε επιστρέφοντας στις κατηγορίες για λάθη στη διαχείριση και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που άναψαν δήθεν αλληλέγγυοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για «φόνο εκ προμελέτης».

Μάταια ο Ευάγγελος Τουρνάς εξηγούσε τι ισχύει με τη διεθνή νομοθεσία. Ούτε ο διευθυντής του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου προσπάθησε έστω να τον προστατεύσει. Σιωπηλός τον άκουγε να «αγορεύει»: «Δηλαδή θέλετε να μας πείτε, κύριε υπουργέ, ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει στη θάλασσα υπέρφορτο [sic] είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επέμβασης;» Υιοθετώντας ρόλο... εμπειρογνώμονα, συμπλήρωσε ότι «ήρθα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Αλλά να κάνετε μια ερώτηση προδικάζοντας ότι όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει εγώ δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι σαν κοινή λογική». Ομολόγησε ότι πήγε στην Καλαμάτα αδιάβαστος, αλλά επέμεινε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητάει κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε».

«Είναι μία εγκληματική δραστηριότητα και από εκεί και πέρα οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση κατά την άποψή μου παρέλκει και είναι απαράδεκτη πάνω στους νεκρούς. Είμαστε εδώ για τον συντονισμό και να σώσουμε ό,τι σώζεται», επεσήμανε αργότερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σκοπιμότητες»

«Ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης των ναυαγών από το Λιμενικό Σώμα και ενώ η χώρα μας διαχειρίζεται με ευθύνη και ευαισθησία τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία που συνέβη σε διεθνή ύδατα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν “εμπειρογνώμονας-ανακριτής” ναυτικών δυστυχημάτων και “έτοιμος να δώσει απαντήσεις” για θέματα που δεν γνωρίζει», ήταν η έντονη απάντηση του Ακη Σκέρτσου στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα να πολιτικοποιήσει μια ευρωπαϊκή τραγωδία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σχολιάζοντας το φραστικό επεισόδιο που ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, κατά την ενημέρωση του πρώτου για το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, σημείωσε πως «μόνη έγνοια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ρίξουν ευθύνες». «Είναι προφανές από τις δημόσιες δηλώσεις του σήμερα ότι η μόνη του έγνοια, όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο Λιμενικό Σώμα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες. Χωρίς να λένε κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Θλιβερό. Σεβόμαστε το πένθος που έχει κηρυχθεί και τον αφήνουμε στην κρίση των πολιτών», συμπλήρωσε.