Ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε πόρισμα για το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και σύμφωνα με αυτό φταίνε το Λιμενικό Σώμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα υπόλοιπα είναι… περιττά για τον εξειδικευμένο «εμπειρογνώμονα-ανακριτή», όπως τον χαρακτήρισε ο Άκης Σκέρτσος.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τις προθέσεις του, από την Ιεράπετρα όπου βρισκόταν,και ενώ την ώρα που τα στελέχη του Λιμενικού επιχειρούσαν στο σημείο που το αλιευτικό βούλιαξε εκείνος βρήκε τους ενόχους  και στοχοποίησε τόσο τις αρμόδιες αρχές της χώρας όσο και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη λογική που το στέλεχος της νεολαίας του κόμματός του απευθύνθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση… σκοτώνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ των ανοιχτών συνόρων και ο Αλέξης Τσίπρας της θάλασσας που δεν έχει σύνορα επιχειρούν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, σε σημείο που θυμίζει την τακτική της τουρκικής πλευράς. Άλλωστε το κόμμα του έχει υιοθετήσει σχεδόν πλήρως όσα η Τουρκία υποστηρίζει για τα περίφημα pushbacks.

Όπως έχει υιοθετήσει και το σύνολο των καταγγελιών διάφορων περίεργων ΜΚΟ ορισμένες εκ των οποίων ελέγχονται και ποινικά. Ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη για όσα υποστήριξη για τον δήθεν θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, ούτε και για τις συνεχείς «καταδρομικές επιχειρήσεις» διασυρμού της χώρας.

Σε αυτό έχει επενδύσει και τώρα. Και παλεύει να κρατήσει το θέμα ψηλά κατηγορώντας την ίδια τη χώρα, τη στιγμή κατά την οποία ακόμη και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνες για το ναυάγιο. Εξακολουθεί δε να μην αναφέρει λέξη για τους διακινητές και τα κυκλώματα που ευθύνονται, σχεδόν αποκλειστικά, για τους θανάτους μεταναστών - γι' αυτούς που πνίγουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Ο ίδιος έβγαλε το πόρισμα. Αποτυπώνεται και στο βίντεο που ανήρτησε μετά το σόου που έδωσε στη σύσκεψη που έγινε με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, κάνοντας μάθημα διαχείρισης και διάσωσης με τρόπο που προκάλεσε αντιδράσεις και έγινε viral στο twitter.

O Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει. Με την ίδια ευκολία που έστηνε το σόου του στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής όταν είχε καεί το Μάτι και μετρούσαν νεκρούς, προκειμένου να καταφέρει στη συνέχεια να διαχειριστεί την τραγωδία, με την ίδια ευκολία παρέστησε τον «εμπειρογνώμονα» και τον ειδικό σε θέματα έρευνας και διάσωσης στοχοποιώντας το Λιμενικό, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο τέλος την ίδια τη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ο ίδιος ανάρτησε στο Διαδίκτυο και το οποίο δεν είναι και το πλήρες:

Ο πλήρης διάλογος πάντως (δεν αποτυπώνεται στο βίντεο που ανάρτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ) είναι χαρακτηριστικός:

Τουρνάς: Ενεργοποιήθηκαν τα Χανιά, έστειλαν ένα 40μετρο και ένα 60μετρο πλωτό για συνδρομή όποιας βοήθειας. Από Ιταλία ζητήθηκε συνδρομή για φαγητό και νερό. Πήγε ένα παραπλέον πλοίο και στη συνέχεια ένα δικό μας, τους έδωσε νερό και τους ρώτησε αν χρειάζονται κάποια επιπρόσθετη βοήθεια. Το αλιευτικό είπε ότι δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια και προορισμός μας είναι η Ιταλία. Παρ' όλα αυτά τα δικά μας πλοία παρέμειναν κοντά για παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια του πλου. Το θέμα είναι ότι το πλοίο αυτό έπλεε αργά, με 5 ναυτικά μίλια την ώρα και ήταν από ό,τι φαίνεται και υπερφορτωμένο. Δεν είχε καιρό, είχε 2-3 μποφόρ. Μετά τα μεσάνυχτα, γύρω στη 01:30, το πλοίο ακινητοποιήθηκε. Πρώτα έφτασε το ελικόπτερο του Λιμενικού και ακολούθησαν τα άλλα.

Τσίπρας: Η εικόνα αυτή δεν είναι μία εικόνα ενός πλοίου υπέρφορτου, υπέρβαρου και άρα σε διακινδύνευση; Δηλαδή, όποιος δει αυτήν την εικόνα θα πει «αμάν, αυτό είναι έτοιμο να βουλιάξει».

Τουρνάς: Δεν ήταν έτοιμο να βουλιάξει, γιατί υπήρχε ηρεμία, αλλά παρ' όλα αυτά το Λιμενικό επέμεινε με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων για παροχή βοήθειας, αλλά και αυτοί επέμειναν και μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου ήταν αρνητικοί σε οποιαδήποτε συνδρομή. Είμαστε σε διεθνή ύδατα και ο προορισμός μας είναι η Ιταλία, έλεγαν.

Τσίπρας: Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών, εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη, το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;

Στέλεχος Λιμενικού: Στα διεθνή ύδατα πρέπει ο κυβερνήτης του πλοίου ή ο πλοίαρχος να αιτηθεί τη συνδρομή της βοήθειας. Παρ' όλα αυτά, εμείς, επειδή είδαμε ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο και φυσικά είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε.

Τουρνάς: Τα όργανα έδρασαν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με τους κανόνες.

Τσίπρας: Είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες. Το τελευταίο που με απασχολεί είναι να αποδώσω ευθύνες για τα αίτια.

Στέλεχος Λιμενικού: Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε τέτοια περιστατικά, που προορισμός τέτοιων σκαφών με πολυάριθμους μετανάστες είναι η Ιταλία, όταν προσεγγίσουμε αρχίζει και δημιουργείται μια αναστάτωση, μια αναταραχή. Μια οποιαδήποτε μετακίνηση θα μπορούσε να είναι η αιτία ανατροπής. Αυτό θέλαμε να αποφύγουμε.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο; Όταν είναι ένα πλοίο υπέρφορτο δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο διάσωσης;

Στέλεχος Λιμενικού: Δεν υπάρχει.

Τουρνάς απευθυνόμενος στα στελέχη του Λιμενικού: Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια επέμβαση σε ένα τέτοιο πλοίο, το οποίο είχε μετατοπιστεί το φορτίο με υψηλά το κέντρο βάρους, με αστάθεια; Θα μπορούσατε να έχετε κάποια δυνατότητα επέμβασης έτσι ώστε να αποσοβήσετε κάτι; Το να επέμβεις σε ένα πλοίο το οποίο έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει 4 μέρες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα και είναι σε πλήρη αστάθεια, νομίζω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης.

Τσίπρας: Δηλαδή, θέλετε να πείτε, κύριε υπουργέ, ότι ένα τέτοιο πλοίο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Ήρθα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις για να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη, αλλά το να κάνετε ερωτήσεις και να λέτε ότι όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει, δεν το δέχομαι αυτό. Μίλησα με τον πρωθυπουργό. Δεν ήλθαμε εδώ για να επιρρίψουμε ευθύνες. Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό κενό, που αφορά στα πρωτόκολλα που έχει καθορίσει η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στέλεχος Λιμενικού: Τα κυκλώματα, τους νέους τους βάζουν εξωτερικά, γιατί αντέχουν πιο πολύ στις κακουχίες, στον ήλιο, στο κρύο. Τις πιο ευαίσθητες ηλικίες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, τους βάζουν εσωτερικά, γι' αυτό κανένας δεν είχε σωσίβιο.