Στην τελική ευθεία για τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει προς τα έξω την αγωνία του. Για το αποτέλεσμα και κυρίως για το πολιτικό του μέλλον. Για την επόμενη ημέρα δηλαδή. Μόνο που αυτή η αγωνία εκδηλώνεται με μια ακόμη προσπάθεια να προκαλέσει χάος και διχασμό. Η περίπτωση του ναυαγίου στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου μετατρέπεται από τον ίδιο σε διαδικασία διασυρμού της ίδιας της χώρας.

Αήθεις επιθέσεις κατά του Λιμενικού – και είναι αήθεις διότι γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο– από τον ίδιο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρίες συνωμοσίας, κυρίως όμως μια επιχείρηση που δείχνει να έχει στηθεί με τρόπο ανάλογο με αυτόν του δήθεν θανάτου της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο. Δήθεν αποκαλύψεις, fake news και κάποιες «έγκυρες πληροφορίες» που αναπαράγονται από φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης και φυσικά τον κομματικό στρατό, τα τρολ του Διαδικτύου τα οποία έχουν παραμείνει και δίνουν τον ύστατο αγώνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να μιλήσει και σε ξένα ΜΜΕ, στη «La Repubblica» είπε ότι «υπάρχει ένα ισχυρό κύμα κατά της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, το οποίο έχει τροφοδοτηθεί άμεσα ή έμμεσα από την πολιτική Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια σημαντική πολιτική και ηθική μάχη που πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας».

Στην ερώτηση αν η ελληνική ακτοφυλακή προσπάθησε να στείλει το σκάφος στην Ιταλία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Η ελληνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι όντως πραγματοποίησε επιχείρηση προσέγγισης του πλοίου με σχοινί προκειμένου να επιθεωρήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πλοίο. Προηγουμένως, είχε αρνηθεί ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση υποστηρίζοντας ότι υποτίθεται ότι ένα κράτος μέλος δεν έχει το δικαίωμα να την πραγματοποιήσει στην ανοικτή θάλασσα, ακόμη και αν η περιοχή εμπίπτει στην αρμοδιότητά του για έρευνα και διάσωση. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα στο σύνολό του και η έρευνα συνεχίζεται, αλλά αυτό που πρωτίστως είναι απαραίτητο, είναι η ειλικρίνεια για το τι ακριβώς συνέβη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μάθουμε».

Δεν θα σταματήσει μέχρι την Κυριακή. Άλλωστε μέχρι και τα Τέμπη έβαλε μπροστά. Έφτασε στο σημείο να συναντηθεί με τη μητέρα ενός εκ των θυμάτων και να βιντεοσκοπήσει τη συζήτηση που είχε, την οποία στη συνέχεια ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με σαφή αναφορά σε εποχές που η χώρα έχει ξεπεράσει από δεκαετίες, πατάει πάνω σε θύματα και επιδιώκει, την ύστατη στιγμή, τον διχασμό. Φτάνει στα άκρα, δίνοντας τις τελευταίες παραστάσεις με στόχο τους φανατικούς οπαδούς του.

Αυτούς που θα χρησιμοποιήσει για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν θα ενδιέφερε πολλούς αν ο ίδιος δεν επέλεγε ως κεντρική πολιτική γραμμή να διασύρει, μια ακόμη φορά, τη χώρα διεθνώς χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.