Μια κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς ιστορικά στελέχη που το ειδικό βάρος τους έκανε τη διαφορά στη Βουλή και στον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και χωρίς ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Με το 17,8% των χθεσινών εκλογών να του εξασφαλίζει μόλις 47 έδρες, 39 λιγότερες σε σχέση με την κοινοβουλευτική ομάδα που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2019, ήταν αναμενόμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε κάποια βαριά ονόματα. Ετσι, πρώην υπουργοί, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος και μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ που υποτίθεται ότι θα έκαναν τη διαφορά και θα προσείλκυαν περισσότερους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους μένουν εκτός Βουλής.

Η καταμέτρηση των απωλειών αρχίζει με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη.

Μεγάλη θεωρείται και η αποτυχία εκλογής του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο Ρέθυμνο, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποφύγει βάζοντας και ο ίδιος υποψηφιότητα στον νομό για να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο.

Εκτός Βουλής έμειναν επίσης ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιώργος Τσίπρας, η Πόπη Τσαπανίδου, η Δώρα Αυγέρη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιάννης Αμανατίδης.

Ανάλογα με το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να κρατήσει την έδρα στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας ή στην Α΄ Πειραιά, τότε την έδρα θα χάσει είτε η Ρένα Δούρου είτε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Ο Παύλος Πολάκης κράτησε με νύχια και με δόντια την έδρα του στα Χανιά, μία από τις μόλις δύο έδρες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Κρήτη, αλλά μόνο ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει αν αυτό είναι κέρδος ή απώλεια.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 158 έδρες, 12 περισσότερες από όσες κέρδισε τον Μάιο, ωστόσο σημαντικά στελέχη του κόμματος δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Εκτός Βουλής έμειναν ο Τάσος Γαϊτάνης, η Ιωάννα Γκελεστάθη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Αρια Αγάτσα, η Βάσω Κόλλια, η Φωτεινή Πιπιλή και η Μαρία Συρεγγέλα.

Η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ κατά εννέα έδρες (32 από 41) σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου οδηγεί εκτός Βουλής ισάριθμους υποψηφίους του κόμματος.

Συγκεκριμένα δεν επανεκλέχθηκαν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Αθανάσιος Γλαβίνας, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου, η Αικατερίνη Ταγαρά, ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος, η Ραχήλ Αλεξανδρίδου, ο Μιχάλης Τζελέπης, ο Γιώργος Οικονόμου και ο Νικόλαος Τσώνης. Για δεύτερη συνεχή φορά απέτυχε να εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος.