Ο «δεν χάνω ούτε μία στο εκατομμύριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τέως πρόεδρος –και επί της ουσίας ιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ– Αλέξης Τσίπρας έφτιαξε ένα ινστιτούτο που φέρει το όνομά του με στόχο την... αναβάπτισή του στο πολιτικό σκηνικό. To rebranding, που λέμε και στην Ελλάδα, βασίζεται πάνω στην εμβάπτιση του ίδιου στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Πριν από τις εκλογές του 2023, ο Αλέξης Τσίπρας καλούσε τους πολίτες να μη δώσουν με την ψήφο τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη –κατά τη γνώμη του– δυνατότητα να αναβαπτιστεί, επικαλούμενος συχνά πυκνά τα περί κολυμβήθρας του Σιλωάμ, εντούτοις ο ίδιος επέλεξε διά της... φυγής όχι να περάσει στη λήθη για τα πεπραγμένα του, αλλά να δημιουργήσει ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή του.
Το «καρφί» του Στέφανου Κασσελάκη την περασμένη Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να αφορά τα... εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει όμως και μια αλήθεια με την αναφορά του στην κατάσταση του κόμματος και τα όσα έγιναν από την πλευρά του έτερου τέως προέδρου. «Αυτό που ξεκίνησε ο Αλέξης και στην πορεία το άφησε και έφυγε...», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και κάπου εκεί βρίσκεται και η πραγματικότητα. Αλλωστε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιδράσει στην απόφασή του. Μια απόφαση που έδειχνε –και δείχνει– ότι η επιλογή ήταν συνδεδεμένη με τη διαπίστωση ότι το καράβι –στην προκειμένη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ– όχι απλά δεν στρίβει, αλλά ουσιαστικά βυθίζεται με ακόμη πιο γρήγορο, σήμερα, ρυθμό και με τον ίδιο να εμφανίζεται να μη μετέχει στις διαδικασίες, αν και η «φρουρά» του πρωτοστατεί σε όλες τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω του ινστιτούτου που φέρει το όνομά του, θα μιλήσει για την οικονομία. Ναι, θα ασχοληθεί με το «ατού» του, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος περί τα μέσα Ιανουαρίου του 2019 σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Πράγματι, θα μιλήσει για ένα πρόγραμμα – όχι για το γνωστό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το οποίο υπερασπίστηκε σχεδόν μέχρι το τέλος της παρουσίας του στην κεντρική πολιτική σκηνή μιλώντας για... αυταπάτες και για την εφαρμογή ενός μνημονίου με το οποίο δεν συμφωνούσε, αλλά το επέβαλαν οι... θεσμοί.
Στο πλαίσιο του rebranding, η ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας έχει τον τίτλο «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και στο επίκεντρο θα βρεθεί ένα... εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τη σταδιακή σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ, όπως διαβάζουμε σε κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της Κουμουνδούρου «αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη. Θα αναφερθεί στις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων».
Δεν θα σταματήσει όμως εδώ, αφού «θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ».
Υπάρχει και συνέχεια διότι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, «η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, που θα κινηθεί σε αυτούς τους άξονες, αναμένεται να είναι μια προσέγγιση που θα φωτίζει τον δρόμο για μια άλλη, εντελώς διαφορετική αντίληψη και πολιτική, από αυτήν που σήμερα επικρατεί. Και για έναν άλλο, στρατηγικό ρόλο του κράτους, στη θέση του σημερινού, δήθεν επιτελικού, κράτους».
Θα ξεφύγει από την καταστροφολογία; Μάλλον όχι. Οι «μαύρες και άραχλες αγκινάρες» παραμένουν στο... πρόγραμμα. Με αυτές πήγε σε εκλογές το 2023, παρά την προσπάθεια να αμβλύνει κάπως τους τόνους μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών. Αλλωστε, η ακρίβεια δίνει βήμα σε όλους όσοι επιθυμούν την εύκολη παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα.
Ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι μέσα σε περίπου έναν χρόνο έχει μετατρέψει την πολιτική παρουσία του σε... άγραφο πίνακα. Σε tabula rasa όπου μπορεί να γράψει μια νέα ιστορία. Μια ιστορία συνδεδεμένη με το νέο αφήγημα της κεντροαριστεράς και μιας... σύμπραξης που θα του επιτρέψει να έχει κεντρικό ρόλο παρότι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ καθιστούν δύσκολη μια τέτοια εξέλιξη στο άμεσο μέλλον, σίγουρα αδύνατη μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Πάντως, ο ίδιος ο Αλέξης Τσιπρας δείχνει να ποντάρει σε αυτό. Το στίγμα αυτό θέλει να δώσει και με τα πρόσωπα που θα μιλήσουν: πρώην υπουργοί Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι Νίκος Χριστοδουλάκης, Λούκα Κατσέλη και Γιάννης Δραγασάκης, όπως και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι το χτίσιμο ενός νέου... προφίλ απαιτεί χρόνο. Αλλά και διότι, για να καταστεί εφικτό να μετατρέψεις το παρελθόν σε άγραφο πίνακα, απαιτεί αυτοκριτική, κάτι που επί της ουσίας δεν έχει γίνει ποτέ από τον τέως πρωθυπουργό και τέως επικεφαλής της Κουμουνδούρου...
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»