Μπορεί ορισμένα κέντρα να εξυφαίνουν σενάρια προκειμένου να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει όλη τη βεντάλια των ζητημάτων δείχνοντας αφενός ότι τα όποια αφηγήματα είναι ανεδαφικά, αφετέρου ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη με ταυτόχρονη ανάταξη της οικονομίας αποτελούν κεντρικό στόχο με γνώμονα το 2027.
Η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της και την εφαρμογή του προγράμματός της και αυτό ο πρωθυπουργός το έχει κατ’ επανάληψη τονίσει. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες να αποδομηθεί ώστε να καταστεί «ελέγξιμη» πέφτουν στο κενό, πολύ περισσότερο τη στιγμή που είναι αποδεδειγμένα η μόνη που διαθέτει σχέδιο για την αλλαγή σελίδας.
Από την επομένη των εκλογών του 2023 έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και έρχεται να αμβλύνει τις ανισότητες με γνώμονα τη σύγκλιση της χώρας με την Ευρώπη σε όλα τα μέτωπα. Παράλληλα συνεχίζεται η μάχη με την ακρίβεια, με τη λήψη μέτρων που συνδέονται ακόμη και με τις τιμές στο… ράφι, ενώ η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την ΕΕ για ζητήματα όπως η ενέργεια και το υψηλό κόστος που προκύπτει για ορισμένες χώρες.
Η βελτίωση του εισοδήματος συνδέεται άμεσα με τη μείωση των φόρων. Μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, διευκρίνισε ότι μέρισμα από την ανάπτυξη και την αύξηση των εσόδων μέσω της πάταξης και της φοροδιαφυγής θα διατεθεί για περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών προκειμένου η στήριξη που παρέχεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι επιδοματικό, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων.
Την ίδια στιγμή τα νομοσχέδια που καταρτίζονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιλύουν χρόνια προβλήματα. Εμβληματικό θεωρείται το νομοσχέδιο για τα ΑμεΑ στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκη δίνει ιδιαίτερο βάρος, όπως και στα μέτρα που αφορούν το δημογραφικό και την οικογένεια. Τα μέτρα που αφορούν τους τρίτεκνους δίνουν λύσεις σε χρόνια αιτήματά τους.
Το 2025 θα υπάρξουν 12 μειώσεις φόρων που έρχονται να προστεθούν στις 50 παρεμβάσεις της πρώτης τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα προγράμματα για τη στέγη, για τις οικογένειες, για τους φοιτητές μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνουν νέες συνθήκες. Οπως και οι παρεμβάσεις στην υγεία και την παιδεία. Υγεία, παιδεία, ασφάλεια, υποδομές, οικονομία και ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, σε συνδυασμό με την καθημερινότητα και την ακρίβεια που βρίσκονται στο τραπέζι με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Και θα κρίνουν με βάση απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, χωρίς να αφήνουν απέξω και τα εθνικά θέματα στα οποία επενδύουν όσοι επιδιώκουν να προκαλέσουν μια εικόνα εσωτερικών τριγμών στην κυβερνώσα παράταξη.
Σε αυτό το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαράξει τις «κόκκινες γραμμές». Της χώρας αλλά και της κυβέρνησης που δεν προτίθεται να ρίξει νερό στον μύλο των δήθεν πατριωτών και όλων όσοι στοχεύουν στο να κάνουν πολιτικές καριέρες με ζητήματα που αφορούν την ενότητα του ελληνικού λαού, όπως έπραξαν και στο παρελθόν φέρνοντας στο προσκήνιο μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή, που τελικά ήταν μια εγκληματική οργάνωση.
Στον αντίποδα η κατάσταση είναι απογοητευτική. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιβιώνουν στη λογική της καταστροφολογίας και των θεωριών συνωμοσίας, ενώ αυτά που δηλώνουν κόμματα εξουσίας αδυνατούν να παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι πλέον τραγελαφική. Ουδείς γνωρίζει αν το 2025 θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Αν θα είναι ένα, δύο ή και τρία κόμματα. Το σίγουρο είναι πως όχι απλά δεν αποτελεί εναλλακτική για τους πολίτες αλλά παράδειγμα προς αποφυγή για το πολιτικό σκηνικό. Οσα λέγονται και όσα γράφονται ξεπερνούν οποιαδήποτε κριτική έχει ασκηθεί στο παρελθόν. Απλά αναδεικνύουν σε όλο του το μεγαλείο το κενό που υπήρχε σε ένα κόμμα που κλήθηκε να κυβερνήσει τη χώρα στη δυσκολότερη στιγμή της.
Το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει μια δημοσκοπική ανάκαμψη μετά τις εσωκομματικές εκλογές, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να προτιμήθηκε από τα μέλη του κόμματος με αποτέλεσμα την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου, εντούτοις αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία αφού δεν δείχνει να θεωρείται κατάλληλος για τη θέση του πρωθυπουργού.
Είναι ενδεικτικό ότι το κόμμα του καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά εδώ και πολλά χρόνια, όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός υπολείπεται του Κυριάκου Μητσοτάκη πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες. Αδυνατεί δηλαδή να ακολουθήσει το… κόμμα του, κάτι που συνήθως οδηγεί στη συρρίκνωση των ποσοστών όταν πλησιάζει η περίοδος της εκλογικής αναμέτρησης.
Το γεγονός αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ειδικά στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να τοποθετηθεί το λεγόμενο κέντρο, οι ψηφοφόροι του οποίου αναζητούν πέραν των εναλλακτικών λύσεων και σταθερότητα. Πολιτική και κοινωνική...
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»