Στην «πολυκατοικία» της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών αφού τα κόμματα και τα… αποκόμματα που στήθηκαν πάνω σε ρητορικές για το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά εμφανίζονται να έχουν κηρύξει τον δικό τους «εμφύλιο» απέναντι σε εκείνον που σπαράζει την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μεταναστευτικές ροές, που είναι αυξημένες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή –και όχι μόνο–, σε συνδυασμό με τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία, ήρθαν στο προσκήνιο, με τους σοσιαλιστές του Σολτς να αναζητούν λύσεις για προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι μαζί με τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και οι προκάτοχοί τους.
Δεδομένου όμως ότι το θέμα είναι στο προσκήνιο και στην Ελλάδα, τα κόμματα της Ακροδεξιάς επιχειρούν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη στο πλαίσιο ενός πολιτικού καιροσκοπισμού που αποτελεί και την κεντρική τακτική τους, με στόχο την πολιτική τους επιβίωση. Χωρίς… βαρβάρους, άλλωστε, κόμματα της Ακροδεξιάς –και της Αριστεράς, όπως επιβεβαιώθηκε– δεν μπορούν να… ευδοκιμήσουν.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πάρει μέτρα και συνεχίζει να θωρακίζει τη χώρα διατηρώντας ένα επίπεδο ασφάλειας μέσα και από την εφαρμογή των συμφωνιών της ΕΕ. Τα ήρεμα νερά που πολλοί στηλιτεύουν στις σχέσεις με την Τουρκία συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ισως εδώ είναι και το πρόβλημα.
Τι εννοούμε; Το γεγονός πως το μεταναστευτικό δεν λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις εντός της χώρας –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα, σοβαρά σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όταν καταγράφονται φαινόμενα γκετοποίησης– δημιουργεί συνθήκες σπέκουλας. Δημιουργεί καταστάσεις fake news που το Διαδίκτυο αναπαράγει προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις.
Οπως συμβαίνει δηλαδή και στα ελληνοτουρκικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφηνίζει, σε όλους τους τόνους, τις «κόκκινες γραμμές» στις συζητήσεις με την τουρκική πλευρά, καθώς και ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει, και η Ακροδεξιά σπεκουλάρει για υποχωρήσεις, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο ακόμη και για μειοδότες. Χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο, χωρίς να κατατίθεται η παραμικρή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να επιτρέπει τέτοιες αναφορές και θεωρίες συνωμοσίας.
Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν δείχνει να πτοεί τους θιασώτες της σπέκουλας, τους εραστές των θεωριών συνωμοσίας και κυρίως τους «πατριώτες της φακής», όπως τους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε την υβριδική εισβολή στον Εβρο, αυτή η κυβέρνηση προχωρά την επέκταση του τείχους, αυτή η κυβέρνηση αποτρέπει τις παράνομες εισόδους μέσω των θαλάσσιων οδών με νόμιμο τρόπο.
Και όμως αυτή η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά και από την Ακροδεξιά και από την Αριστερά. Τόσο για το μεταναστευτικό –με διαφορετική οπτική, είναι η αλήθεια– όσο και για τα ελληνοτουρκικά, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η… οπτική και η παραπληροφόρηση είναι ακριβώς ίδια. Σε σημείο που να επανέρχονται και οι θεωρίες των δύο άκρων.
Το μεταναστευτικό δείχνει να αποτελεί για τα ακροδεξιά κόμματα αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την παραγωγή fake news. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια να εμπλέξουν την υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, σε ένα γαϊτανάκι θεωριών συνωμοσίας που ξεκινούσε από αναφορές σε δήθεν επικοινωνία της με εκπρόσωπο της πακιστανικής πρεσβείας και έφτανε σε σημείο εμπλοκής μέλους της οικογένειάς της, το οποίο ξετυλίχθηκε με ταχύτατο ρυθμό λόγω και… Διαδικτύου.
Ενδεχομένως το γεγονός πως η Σοφία Βούλτεψη έχει παραμείνει επί μακρόν στη συγκεκριμένη θέση, με έργο απτό και μετρήσιμο, να προκαλεί στα ακροδεξιά μορφώματα αντιδράσεις. Ενδεχομένως συνολικά το έργο του υπουργείου να στέκεται εμπόδιο στα… σενάρια που θέλουν να εξυφάνουν ώστε να διαμορφώσουν συνθήκες περαιτέρω διείσδυσης σε κοινωνικά στρώματα και ψηφοφόρους.
Απλά η Σοφία Βούλτεψη δεν είναι και εύκολος –πολιτικός– αντίπαλος. Η απάντησή της όχι απλά έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αλλά ξεμπρόστιασε και όσους επιχειρούν διαρκώς να στήσουν πολιτικές καριέρες πάνω στη σπέκουλα για το μεταναστευτικό, όπως κάνουν και με τα ελληνοτουρκικά.
«Εδώ και μερικές ώρες έχει στηθεί ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης, μια άθλια εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου, καθώς και στελεχών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο ενός ακροδεξιού εμφύλιου πολέμου μέχρις εσχάτων και μιας ανελέητης μάχης επικράτησης και επηρεασμού του ακροδεξιού ακροατηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ενημερώνω ότι το υπουργείο Μετανάστευσης συνομιλεί εδώ και πολλά χρόνια θεσμικά με όλες τις κοινότητες και τους/τις προέδρους τους, οι οποίοι/οποίες μεταφέρουν τα αιτήματα και τα προβλήματα των ανθρώπων που εκπροσωπούν και που νομίμως διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα».
Και τονίζει μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για αιτήματα και προβλήματα σχετιζόμενα κυρίως με τη νόμιμη μετανάστευση, την εργασία, το εργασιακό τράφικινγκ, τις οικογενειακές επανενώσεις».
Στην πρώτη παράγραφο της απάντησής της περικλείεται όλο το… ζουμί τόσο με τις αναφορές στην άθλια παραπληροφόρηση όσο, κυρίως, στον ακροδεξιό εμφύλιο πόλεμο για την επικράτηση σε ένα ακροατήριο που αναζητεί ρόλο ύπαρξης μέσα από τα fake news και έναν υπερπατριωτισμό που, όμως, αποτελεί και τον ορισμό του «τσάμπα πατριώτη».
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»