«Οι μπλε φάκελοι» δηλαδή οι υποχρεώσεις των νέων υπουργών από τις 26 Ιουνίου, είναι έτοιμοι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του. Φυσικά έτοιμο είναι και το νέο υπουργικό συμβούλιο- εφόσον οι κάλπες επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις- μιας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει πως δεν θέλει να χάνει χρόνο.

Το ενδιαφέρον των πολλών στρέφεται στα ονόματα, ποιος δηλαδή θα είναι τι, και τα ρεπορτάζ γράφουν και σβήνουν τα ονόματα. Κανείς όμως δεν ασχολείται με τη δομή της νέας κυβέρνησης καθώς εκεί θα αποτυπωθεί το σχέδιο Μητσοτάκη. Δηλαδή, ποια υπουργεία θα σπάσουν, τι κατεύθυνση θα έχουν τα νέα που θα δημιουργηθούν και ποιοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος. Οι επιλογές αυτές θα σηματοδοτήσουν την πορεία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πρωθυπουργούς που τα αλλάζει όλα κάθε τρεις και λίγο αλλά επενδύει σε πρόσωπα και τα στηρίζει.

Οι μπλε φάκελοι λοιπόν αναγράφουν το όνομα του υπουργείου αλλά κρύβουν πολλές εκπλήξεις σε σχέση με τους αποδέκτες τους. Τα στοιχήματα για τα πρωτοκλασάτα στελέχη είναι πολλά, αλλά αυτοί είναι τα «σιγουράκια». Οι εκπλήξεις θα έρθουν από αλλού: από πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας που θα μπουν στην κυβέρνηση χωρίς να έχουν συμμετάσχει καν στις εκλογές. Πρόσωπα που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κινούνται εκτός κομματικού πλαισίου.

Το είχε πει πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα πως δεν περιορίζεται στα κομματικά στελέχη και τώρα το κάνει πράξη. Εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα, κάποιοι ελάχιστοι, προειδοποιούν για εκπλήξεις πολλών μεγατόνων και δείχνουν ακόμα και αυτοδιοικητικούς παράγοντες.