Χρειάζονται τα συμπεράσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών για την κυβέρνηση, αλλά χρειάζονται επίσης και τα πολιτικά συμπεράσματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν πανηγυρίζουν, αλλά μόνο αυτό δεν θα έπρεπε να κάνουν. 

Να δούμε λοιπόν την πραγματικότητα; Ο πλήρως απαξιωμένος ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε σε καμία σημαντική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στον β’ γύρο, προσπαθεί να πείσει ότι συμμετείχε στις νίκες του Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δούκα, του Αγγελούδη για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη ή για να κερδίσει τις εντυπώσεις. 

Η πραγματικότητα είναι ότι το κόμμα του Κασσελάκη ψάχνει σωσίβιο στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενο το ότι υπάρχουν στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη που λειτουργούν ως καλοί αγωγοί του μηνύματος, για να μη δει την πραγματικότητα, που είναι ότι σε πανελλαδικό επίπεδο και με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχηγό ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. 

Είναι κατανοητή η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά η σκληρή πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ. Είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, που τώρα αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χάσουν τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. 

Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Φυσικά και μπορεί. Με την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει στα όρια του 12%, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει μερικούς απογοητευμένους αριστερούς ψηφοφόρους και θα τον περάσει στις ευρωκάλπες. 

Άρα για ποιον λόγο πανηγυρίζουν ορισμένοι στο κόμμα του Κασσελάκη; Εχουν αντιληφθεί τι έρχεται και με ποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ; Επιστρέφει σε μονοψήφια ποσοστά και αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει τις ισορροπίες σε βάρος του, καθώς θα συρρικνώνεται συνεχώς και στο τέλος θα επιστρέψει στα ποσοστά που είχε παλαιότερα. 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλαν μηνύματα προς όλους. Εστειλαν και προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Μηνύματα που έχουν διαβάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιμένουν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ικανοποιώντας τη ματαιοδοξία τους. Αυτή είναι η αλήθεια…