Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το διήμερο 15-16 Ιουλίου, «όλα παίζουν» για τους επίδοξους αρχηγούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ώρα φαίνεται ότι εντοπίζεται στην «Κίνηση Μελών» –τους λεγόμενους «προεδρικούς»– έπειτα από τη διαφοροποίηση του Χρήστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία, αλλά και τη δυστοκία που παρατηρείται στις αποφάσεις του Νίκου Παππά και της Ρένας Δούρου.

Οι «προεδρικοί» καλούνται να επιλέξουν έναν υποψήφιο, που να συνδυάζει ηγετικά χαρακτηριστικά, ικανά να «τραβήξουν» αρκετά από τα 172.000 μέλη του κόμματος που θα κληθούν να εκλέξουν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό το χρονοδιάγραμμα ισχύει με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αφού πληθαίνουν οι φωνές στο στρατόπεδο των λεγόμενων «προεδρικών» για καθυστέρηση στο... παιχνίδι, ώστε να κερδηθεί χρόνος.

Η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης έχουν τη σύμφωνη γνώμη της αριστερής «Ομπρέλας», η οποία όμως τηρεί, επί του παρόντος, σιγήν ιχθύος, μολονότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί τον πιο προβεβλημένο και δημοφιλή εκπρόσωπό της. Το σίγουρο είναι πως αν κατέβει υποψήφια η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία διαθέτει το προβάδισμα της μη δεδηλωμένης, ωστόσο έμμεσα φανερής προτίμησης του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα κατέλθει ο Αλέξης Χαρίτσης και είναι πιθανόν να συμπλεύσουν τα μέλη της «Ομπρέλας», στηρίζοντας την υποψηφιότητά της.

Το ήδη βαρύ κλίμα επιδεινώνεται από δηλώσεις στελεχών που κάνουν... πασαρέλα στα ΜΜΕ και αποτυπώνουν μια χείριστη εικόνα για τον άλλοτε κραταιό ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή το επεισόδιο της Κυριακής των εκλογών με τον περιφρονητικό χαρακτηρισμό «σκουπίδια», που φέρεται ότι απηύθυνε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχουν στυλώσει τα πόδια οι πασοκογενείς, οι οποίοι αδυνατούν να το κατανοήσουν.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τώρα προβλέπει διαρκές συνέδριο στις 25 Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει ότι θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι σύνεδροι του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου το οποίο έγινε πέρυσι τον Απρίλιο, όπου χονδρικά ο συσχετισμός που καταγράφηκε ήταν 75%-25% υπέρ των «προεδρικών», και ακόμα εκλογή νέου προέδρου στις 3-4 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να προλάβει ο νέος αρχηγός την παραδοσιακή επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Βίτσας υπέρ Τσακαλώτου

Για το χρονοδιάγραμμα μέχρι τώρα έχει διαφωνήσει ο Χρήστος Σπίρτζης, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει στην πολιτική γραμμή και μετά να ψηφίσει το στέλεχος που θα την εφαρμόσει. Αυτή είναι η άποψη και της ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Σκορίνης, Ρήγας και πασοκογενείς). Μια άλλη διάσταση έδωσε ο πρώην γραμματέας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος έκανε κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ποιον θέλει να στηρίξει για την προεδρία του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος προτιμάει Τσακαλώτο.

Τις τελευταίες ώρες μεγαλώνουν οι προβληματισμοί σε ένα μέρος του κομματικού ακροατηρίου για την Εφη Αχτσιόγλου, αφού τουλάχιστον σε επίπεδο ΜΜΕ εμφανίζεται να προβάλλεται πολύ από συγκεκριμένα μιντιακά συγκροτήματα που αντιμάχονταν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες κυρίως από την «Κίνηση Μελών», στελέχη της οποίας σχολίαζαν πώς είναι δυνατόν μια εκπρόσωπος της Αριστεράς να δέχεται τέτοια συστημική υποστήριξη.

Από την άλλη πλευρά, για διαφορετικούς λόγους, οι λεγόμενοι «πασοκογενείς», παρά τη διακριτική στάση που τηρεί ο σύντροφος της Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η Εφη Αχτσιόγλου δεν έχει κάνει το παραμικρό σχόλιο αποδοκιμασίας του «ταραξία». Στελέχη της τάσης ακούστηκαν μάλιστα να λένε «άλλο η πολιτική και άλλο η οικογένεια. Αυτός που θέλει να παίξει το ρόλο του αρχηγού θα πρέπει να βλέπει τα πάντα με ψυχρή πολιτική ματιά, χωρίς συναισθηματισμούς».

Αν και η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου αποκτά εσωκομματικό στίγμα – υποστήριξη «Ομπρέλας»–, θα μπορούσε να αποκτήσει και δυναμική, αν δεν ήταν τροχοπέδη η γενικότερη στάση Τζανακόπουλου. Ακόμα και αυτοί που θεωρούν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό με το επεισόδιο μπορεί να χαρακτηριστεί μεμονωμένο, συνδυαστικά χρησιμοποιείται για δημιουργία κλίματος κατά της φιλόδοξης Εφης. Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου χαρακτηρίζεται για την ώρα από την υποστήριξη της αριστερής «Ομπρέλας», αλλά και από την διάσταση με τα «πασοκάκια» – όπως αποκάλεσε τους πασοκογενείς ο Δημήτρης Τζανακοπούλος.

Τέλος, γνωστή δημοσκοπική εταιρεία «τρέχει» έρευνα προκειμένου να μετρήσει τις προθέσεις του εκλογικού σώματος για τα πρόσωπα. Εδώ όμως υπάρχει μια διαφορά, παρότι η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται με διείσδυση στους απλούς πολίτες όλων των κομμάτων, η εκλογή της θα γίνει από ένα σώμα μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η αποδοχή της είναι χαμηλή, αφού μετά τη διαφαινόμενη υποστήριξη της αριστερής «Ομπρέλας» η μεγάλη μάζα των μελών του κόμματος είναι προσανατολισμένη κατά της συγκεκριμένης τάσης, χρεώνοντάς της τη διαχρονική κριτική που ασκούσαν στελέχη της στον... άχαστο.