Γράφουν και σβήνουν τα σενάρια για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για τις… συμπράξεις ως προς τη στήριξη προσώπων στη μάχη της διαδοχής. Με τον Αλέξη Χαρίτση να φέρεται να κάνει… πίσω, τα νεότερα για τα πρόσωπα που θα εκδηλώσουν επίσημο ενδιαφέρον κάνουν λόγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του Παύλου Πολάκη. Χωρίς φυσικά να αποκλείεται κάποια έκπληξη.

Ως προς την Έφη Αχτσιόγλου η συμμετοχή φέρεται να έχει κλειδώσει. Γι’ αυτό, άλλωστε, υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει πίσω ο Αλέξης Χαρίτσης. Πρόκειται για ένα δίδυμο στην Κουμουνδούρου που παίζει δυνατά για την επόμενη μέρα, με την Έφη Αχτσιόγλου να βγαίνει μπροστά.

Σε αυτό το σενάριο πρέπει να προστεθεί και το πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας και άτυπος επικεφαλής της Ομπρέλας αναμένεται να εμφανιστεί ως υποψήφιος, αλλά με τελικό στόχο της στήριξη της… Αχτσιόγλου. Και να αποτελέσει και ένα είδος… άλλοθι ως προς τα όσα της καταμαρτυρούν οι… σύντροφοι αναφορικά με τις αριστερές της τάσεις. Με απλά λόγια, αφού ο Τσακαλώτος θα εκπροσωπήσει την Ομπρέλα και τις αριστερόστροφες συνιστώσες, τότε η Έφη Αχτσιόγλου κινείται προς την… κεντροαριστερά.

Η δήλωση του Δημήτρη Βίτσα έδειξε τον… δρόμο που χαράσσεται. Τι είπε; Δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πότε; Την πρώτη φορά, αλλά αν υπάρξει δεύτερη την Έφη. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «νομίζω πως είναι και έμπειρος και ικανότατος. Αν κατέβει, την πρώτη φορά, αυτόν θα ψηφίσω. Αν υπάρχει δεύτερη φορά και η Έφη είναι πάρα πολύ αξιόλογη, συνεργαστήκαμε στη δεύτερες εκλογές, τίμιο παιδί, με αποδοχή».

Ο Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς βγαίνει μπροστά. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε ο ίδιος προσωπικά να τον μετατρέψει σε… ήρωα. Ένα είδος αγωνιστή που διώχθηκε πολιτικά. Και κατάφερε να το περάσει στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ βάλλοντας ακόμη και κατά των ανώτατων δικαστικών λειτουργών που τον καταδίκασαν αμετάκλητα και ομοφώνως στο Ειδικό Δικαστήριο.

Με τη στήριξη των προεδρικών και με την υπαναχώρηση –όπως αναφέρουν πληροφορίες– της Ρένας Δούρου, ο Νίκος Παππάς βγαίνει μπροστά. Επιχείρησε να κάνει… αρχηγική εμφάνιση την πρώτη ημέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και να καπελώσει τον Σωκράτη Φάμελλο. Επίσης, σηκώνει διαρκώς τους τόνους και επιτίθεται με στιλ… Τσίπρα στην κυβέρνηση, όπως έπραξε και για το θέμα των σιδηροδρόμων επαναλαμβάνοντας τα fake news και την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία του στην κούρσα της διαδοχής μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα που εξαρχής έχει δείξει μια τάση στήριξης της Έφης Αχτσιόγλου. Η σχέση Τσίπρα-Παππά είναι στενή. Στενή και δοκιμασμένη. Όσες φορές και αν δυσανασχέτησε με τον σύντροφο Παππά ο πρόεδρος Αλέξης, ουδέποτε τόλμησε να τον εγκαταλείψει. Ουδέποτε τόλμησε να μην τον υποστηρίζει ανοιχτά και με σαφή τρόπο.

Η περίπτωση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Αν και η σχέση του με τον Νίκο Παππά είναι στενή, το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα είναι ανοιχτό. Κυρίως για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να τις καταγράψει στο εσωτερικό του ως μήνυμα στον επόμενο αρχηγό που θα επιχειρήσει να τον… αμφισβητήσει.

Είναι βέβαιο πως αν κατέβει τελικά ό,τι κερδίσει σε ψήφους και στήριξη θα το σπρώξει, αν υπάρχει δεύτερος γύρος, προς την πλευρά του συντρόφου Παππά.

Και η έκπληξη

Το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου έχει αρχίσει να κινείται πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα. Οι χαμηλοί τόνοι –ακόμη και η ομιλία του, παρότι ήταν γραμμένη στη λογική Τσίπρα, ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια να μην υπάρξουν εντάσεις– έτυχαν ανταπόκρισης. Διαθέτει και ένα ακόμη ατού. Ο Αλέξης Τσίπρας εάν θελήσει να επιστρέψει θα έχει ευκολότερη δουλειά.

Υγ.: Πάντως, εντός ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται φωνές περί παραμονής του Σωκράτη Φάμελλου τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.