Μεγάλη ένταση κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες μεταξύ των υποψήφιων προέδρων του κόμματος. Ολα ξεκίνησαν από τον πολίτη που φώναξε στον Νίκο Παππά για τον Γιώργο Κατρούγκαλο και εκείνος είπε «έλα να το κουβεντιάσουμε». Δεδομένου ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Εφη Αχτσιόγλου ήταν πακέτο στο υπουργείο, η όποια συζήτηση γύρω από αυτά που έστειλαν στον... Καιάδα τον ΣΥΡΙΖΑ –προσωπική διαφορά, φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών– μοιραία και συνειρμικά πάει στην πολιτική που υπηρέτησε η «αριστερή» Εφη.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Στο προσκήνιο είναι η διοργάνωση της τηλεμαχίας και κάποιοι συνεργάτες υποψήφιων προέδρων αρχίζουν και μετράνε τα υπέρ και τα κατά. Μετά την 21η Ιουλίου, όταν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για το debate, δεν έχουν ανταλλάξει ούτε κουβέντα μεταξύ τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα επανέφερε δημόσια ο Παππάς, λέγοντας: «Στη συνάντηση που είχαμε οι υποψήφιοι μαζί με τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή τηλεοπτικής συνάντησης των υποψηφίων. Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση για τουλάχιστον δύο συζητήσεις, αλλά υπάρχει συμφωνία για μία. Και πρέπει να τηρηθεί και να υλοποιηθεί. Και η ΕΡΤ έχει δηλώσει το ενδιαφέρον και τη διαθεσιμότητά της να φιλοξενήσει μία τέτοια συζήτηση και οι ημερομηνίες, με βάση τα προγράμματα όλων μας, όπως έχουν δημοσιοποιηθεί, “βγαίνουν”. Το ντιμπέιτ μπορεί και πρέπει να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ώστε να καταθέσουμε, με αλληλοσεβασμό, τις θέσεις και τις προτάσεις μας, ώστε να αναδειχθούν οι όποιες διαφορές μας, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να προσελκύσουμε μέλη και φίλους στη διαδικασία».

Από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν λένε «όχι» στη διεξαγωγή της συζήτησης, ωστόσο υπάρχει μια δεύτερη σκέψη για την εικόνα που θα βγει προς τα έξω. Εισπράττουν μάλιστα και το σκεπτικισμό του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσον θα ωφελήσει.

Η Αχτσιόγλου εξακολουθεί να μην εμφανίζεται αρνητική. Σε κάθε περίπτωση, επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει προς τις εκλογές με εικόνα ενότητας. Αυτό μπορεί να είναι μια υπεκφυγή για τη μη πραγματοποίηση της τηλεμαχίας; Συνήθως αυτός που είναι πρώτος δεν θέλει τηλεμαχία. Επισήμως η Αχτσιόγλου εμφανίζεται θετική, αλλά για την ώρα οι συνεργάτες της «πετούν την μπάλα στην εξέδρα».

Σε άλλο μήκος κύματος

Διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν τουλάχιστον από τους δύο πρώτους Αχτσιόγλου και Παππά για τη λειτουργία του κόμματος. Η Αχτσιόγλου δίνει έμφαση στο κόμμα των δομών και όχι των προσώπων. «Κόμμα των μελών», απαντάει ο Παππάς, συμπληρώνοντας πως «δομές έχουμε, τα μέλη δεν συμμετείχαν».

Η πρώην υπουργός Εργασίας αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης δομής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη βασικά και περιεκτικά συμπεράσματα – προτάσεις των οργανώσεων μελών– έτσι ώστε οι συνεδριάσεις τους να μην ακολουθούν τις ιστορικές συνεδριάσεις του «αριστεροχωρίου».

Από την πλευρά του ο Παππάς λέει: «Η οριοθέτηση της παράταξής μας από την Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο δεν είναι σχηματική, αλλά προσδιορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο της ευρείας κοινωνικής-ταξικής συμπόρευσης και συνύπαρξης των κοινωνικο- πολιτικών δυνάμεων που συναποτελούν το εγχείρημά μας. Αυτή είναι και η ταυτότητά μας. Στόχος είναι τα μέλη να έχουν λόγο και οι θέσεις τους να συζητούνται σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας. Αν έχεις δομές, μπορείς να κερδίσεις τη γνώμη των μελών».

Από το στρατόπεδο Τσακαλώτου εκφράζουν αισιοδοξία από την επαφή που έχει με τον κόσμο για τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πρόγραμμα με το οποίο θα πορευθεί. Μιλάει για νέες συνθέσεις που πρέπει να καταλήξουν κάπου. «Δεν μπορεί ένα κόμμα να αποτελεί το άθροισμα κεντρώων, κεντροαριστερών, αριστερών, ριζοσπαστικών και άλλων απόψεων», τονίζει συνεχώς.

Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας βάζει... φωτιά στον αχυρώνα, λέγοντας πως «ένα μέρος της ελληνικής διαπλοκής και της επιχειρηματικής τάξης προσπαθεί να εισέλθει στον ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσει ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος».

Σε αυτό το σκηνικό οι υποψήφιοι παρατηρούν ο ένας τις κινήσεις του άλλου και προσπαθούν να βρουν λάθη. Η εσωστρέφεια πάντως είναι κάτι που μάλλον θα είναι κυρίαρχη και τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και στη Βουλή θα υπάρξουν ευκαιρίες για αντιπαράθεση όπως το θέμα των πυρκαγιών, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά, βλέποντας κυρίως τους συνυποψηφίους τους και όχι το αντίπαλο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πάντως οι τόνοι θα ανέβουν κυρίως από την πλευρά Παππά αν μπει στις καλένδες η τηλεμαχία, ενώ απόψεις για το «προστατευμένο πρόσωπο της επιχειρηματικής διαπλοκής» μπορεί να ακουστούν επώνυμα και από άλλα στελέχη, όχι μόνο από τον Τζουμάκα...