Έμαθε το mea culpa ο Στέφανος Κασσελάκης και το λέει με κάθε ευκαιρία πιστεύοντας ότι με αυτή την αναφορά… ξεμπερδεύει. Ίσως του είπαν οι… παλαιότεροι ότι το χρησιμοποίησε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μόνο που δεν κατάλαβε, μάλλον, τι σημαίνει το ν' αναγνωρίζεις ένα λάθος και τι σημαίνει να ζητάς συγγνώμη.

Για παράδειγμα ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το γνωστό mea culpa αναγνωρίζοντας ότι ήταν λάθος που δεν έθεσε το Κυπριακό στη συμφωνία «μη πολέμου» με την Τουρκία στο Νταβός το 1988. Και το είπε στη Βουλή, τον Ιούνιο του 1988 σε συζήτηση πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το να απαντά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους της Αυγής με ένα «mea culpa» στην παρατήρηση ότι δεν καταδέχθηκε να τους ενημερώσει για την απόφαση του δείχνει και το πώς αντιμετωπίζει τα ζητήματα. Και αυτό την ώρα που τα περί αλαζονείας βρίσκονται διαρκώς στο στόμα του και στο… πληκτρολόγιο του, όταν αναφέρεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Πέταξε δηλαδή ένα «λάθος μου» και προχώρησε. Ούτε συγγνώμη ούτε τίποτα. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις που πλέον χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη φράση. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις που αλλάζει θέση και άποψη προκαλώντας βέρτιγκο ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του.

Ουδείς γνωρίζει αν θα πει «mea culpa» στην πολιτική γραμματεία για το νέο κλίμα εσωστρέφειας που ο ίδιος δημιούργησε με τις αναρτήσεις του. Ή αν θα το πράξει στην Κεντρική Επιτροπή.