Την έντονη διαμαρτυρία τους για το λουκέτο στο καθημερινό φύλλο της «Αυγής» εξέφρασαν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας στον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο περίμεναν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου όπου συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Οι εργαζόμενοι έκαναν σαφές ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη «ερήμην μας», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει mea culpa για το γεγονός ότι δεν τους συνάντησε πριν τη σχετική ανακοίνωση. «Μea culpa εάν δεν είχαμε συζήτηση πριν, έχω συζητήσει με τις διευθύνσεις», είπε. Επιχείρησε δε να δικαιολογήσει την εν λόγω απόφαση, λέγοντας ότι «δεν έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε την εκτύπωση του καθημερινού φύλλου. Είμαι εδώ για να βρούμε λύσεις». Ισχυρίστηκε δε ότι δεν κλείνει αυτός την εφημερίδα -«δεν την κλείνω εγώ», είπε-, ενώ απευθυνόμενος σε εργαζόμενο ανέφερε: «Εσύ πιστεύεις ότι ψυχικά δεν είμαι μαζί σας;», για να πάρει την απάντηση: «Το αμφισβητώ».

Επίσης οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στον Στέφανο Κασσελάκη ότι «πήρες μία απόφαση για κλείσιμο του καθημερινού από την Αμερική» και δήλωσαν «πολύ δυσαρεστημένοι». Όπως του θύμισαν, το πρώτο μήνυμα που έλαβε όταν εκλέχθηκε ήταν από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων για να τους συναντήσει και αντί γι' αυτό τους ανακοινώθηκε το κλείσιμο της «Αυγής».

«Δεν έχει απολυθεί κανείς και η Κουμουνδούρου δεν έχει πληρωθεί. Το δικό μου κομμάτι το έκανα όπως μπορούσα και έχω παροτρύνει και άλλους να κάνουν το ίδιο» απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. «Η αναστολή της εκτύπωσης του έντυπου φύλλου του καθημερινού δεν σημαίνει ότι απολύεται κανείς», είπε. «Εάν υπάρχουν πόροι να συνεχίσουμε το καθημερινό, μακάρι να το συνεχίσουμε», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «για το προσωπικό κομμάτι του κάθε εργαζομένου θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσετε να παραμείνετε και να συνεχίσουμε». Επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά το καθημερινό φύλλο το ζήτημα είναι κυριολεκτικά το κόστος της εκτύπωσης και ότι δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης της διοίκησης ή του μετόχου. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να την πληρώσετε για οφειλές του κόμματος προς εσάς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσκάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να συζητήσουν εκτενέστερα αργότερα μέσα στην ημέρα.

6265971.jpg

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι της «Αυγής» συνομίλησαν και με τον διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, ενώ υποδέχονταν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας με το σύνθημα «οι εργαζόμενοι δεν βάζουμε τελεία, η εφημερίδα έχει ιστορία».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης με την οποία οι εργαζόμενοι της «Αυγής» αποφάσισαν τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 28.06.2024 ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

Μετά τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ενάντια στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας την περασμένη βδομάδα, αποφασίσαμε την πραγματοποιήση νέας 48ωρης απεργίας την Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την άκαρπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ και εκπροσώπων της ηγεσίας του κόμματους και της διοίκησης, οι οποίοι απέρριψαν το αίτημα μας για άμεση επαναλειτουργία του καθημερινού φύλλου πάλι με το επιχείρημα της οικονομικής δυπραγίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η ΓΣ κρίνει ως διάτρητη τη μόνη δέσμευση που παρασχέθηκε ενώπιον των σωματείων ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο τραπέζι" και ότι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στο σάιτ και την κυριακάτικη έκδοση. Ωστόσο, δεν εγγυώνται ότι δεν θα γίνουν περικοπές και απολύσεις σε 3 ή 4 μήνες ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του οργανισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο η απρόσκοπτη λειτουργία του κυριακάτικου φύλλου επίσης δεν είναι διασφαλισμένη, καθώς ειπώθηκε ρητώς ότι θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Επιπλέον δεν παρουσιάστηκε πλάνο για το πώς θα λειτουργεί ο οργανισμός το επόμενο διάστημα, παρα μόνο γενικόλογες κατευθύνσεις. Το σχέδιο αυτό ζήτησε το σωματείο της ΕΣΗΕΑ το οποίο ανάφερε ότι πρέπει να περιέχει και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Το σωματείο μας έδωσε διορία μέχρι τη Δευτέρα να κατατεθεί.
Δυστυχώς, καμία δέσμευση δεν αναλήφθηκε σχετικά με την εξόφληση των δεδουλευμένων οφειλών προς τους εργαζόμενους οι οποίες αγγίζουν τις 300.000.

Στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας, αποφασίσαμε ακόμη την υλοποίηση συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 4 Ιουλίου στην πλατεία Κουμουνδούρου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Αναμένουμε να ενημερωθούμε για την ακριβή ώρα προκειμένου να δημοσιοποιήσουμε το κάλεσμα της συγκέντρωσης με κεντρικά αιτήματα την ανάκληση της απόφασης κλεισίματος του καθημερινού φύλλου, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την αποτροπή απολύσεων, και την εξόφληση των δεδουλευμένων μας».

6265980.jpg
6265954.jpg
6265939.jpg