Ίσως η πρώτη νηφάλια αποτίμηση για τις Ευρωεκλογές -εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- ήρθε από τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος είναι ο πρώτος -προς το παρόν- που δεν πανηγυρίζει τις εκλογικές επιδόσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «νομίζω δεν πιάσαμε τον στόχο που έβαλε ο πρόεδρος και νομίζω ότι ακόμη δυσμενέστερα, δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε -εντός εισαγωγικών, με την καλή έννοια του όρου, να αδράξουμε την ευκαιρία- όταν είχαμε μια τόσο μεγάλη πτώση -και αυτό είναι το σημαντικό των εκλογών- της Νέας Δημοκρατίας. Το ανάποδο έγινε», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αυτά είναι δείγματα που δείχνουν ότι όχι μόνο δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, πρέπει να κλαίμε για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών». Πάλι καλά που έχει απομείνει λίγη κοινή λογική στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να φαίνεται πόσο εκτός πραγματικότητας είναι όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή πανηγυρίζουν το... 14%!
«Συνένωση» σε φορέα με Τσίπρα και ΓΑΠ
Την πάγια γνώμη του για συνένωση της Κεντροαριστεράς υπό έναν φορέα με ενιαίο ψηφοδέλτιο, εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης. Κληθείς να σχολιάσει εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσαν να παίξουν έναν ρόλο προς την κατεύθυνση της «συγχώνευσης», ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «νομίζω ότι το πολιτικό βάρος που έχουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο να βρούμε και τους κανόνες και αν θέλετε τη γνώμη μου, το πολιτικό πλαίσιο και τις παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει αυτή η στενή συνεργασία, για να μην πω και συνένωση». Βέβαια, αμφότεροι οι πρώην πρωθυπουργοί δεν δείχνουν να έχουν κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Ο Γιώργος Παπανδρέου το απέδειξε με το εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ -το οποίο ως αυτόνομο κόμμα απέσπασε μόλις 2,54%-, ενώ στον αντίποδα o Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να πάρει το κόμμα από τον Στέφανο Κασσελάκη -μέσω της Όλγας Γεροβασίλη στο συνέδριο του Φεβρουαρίου- αλλά... ανέκρουσε πρύμναν. Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσει να συμβεί το συγκεκριμένο σενάριο, προϋπόθεση είναι και τα δυο κόμματα -ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-, να βρουν τρόπο να «ξεφορτωθούν» τους αρχηγούς τους. Το οποίο δεν είναι εντελώς ουτοπικό, απλώς χρειάζεται οργάνωση και... χρηματοδότες. Θα φανεί στις επόμενες ημέρες εάν πράγματι υπάρχουν τέτοιου είδους παρασκηνιακές διαδικασίες, ή αν πρόκειται απλώς για όνειρα θερινής νυκτός, πέριξ του Σουνίου.
Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη
Στέλλα Γκαντώνα: «Θεωρείτε κι εσείς ότι το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα καλό αποτέλεσμα, όπως ακούσαμε από πολλά στελέχη;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, νομίζω δεν πιάσαμε τον στόχο που έβαλε ο πρόεδρος και νομίζω ότι ακόμη δυσμενέστερα, δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε -εντός εισαγωγικών, με την καλή έννοια του όρου, να αδράξουμε την ευκαιρία- όταν είχαμε μια τόσο μεγάλη πτώση -και αυτό είναι το σημαντικό των εκλογών- της Νέας Δημοκρατίας. Το ανάποδο έγινε. Δόθηκε η ευκαιρία -όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα- να δυναμώσει η Ακροδεξιά πολύ. Κι αυτό έχει τη δική του σημασία στην εποχή που ζούμε, με τις εξελίξεις που υπάρχουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την πολιτική τάση που υπάρχει. Και επίσης, να μεγιστοποιηθεί σε τιμές ρεκόρ -για πρώτη φορά- η αποχή. Νομίζω ότι αυτά είναι δείγματα που δείχνουν ότι όχι μόνο δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, πρέπει να κλαίμε για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών».
Θανάσης Φουσκίδης: «Ο κύριος Τσίπρας -και ο κύριος Παπανδρέου θα πω εγώ-, μπορούν να παίξουν έναν ρόλο προς αυτή την κατεύθυνσης; Της συγχώνευσης εννοώ».
Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω ότι το πολιτικό βάρος που έχουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο να βρούμε και τους κανόνες και αν θέλετε τη γνώμη μου, το πολιτικό πλαίσιο και τις παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει αυτή η στενή συνεργασία, για να μην πω και συνένωση».