Ο Στέφανος Κασσελάκης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνει τη δημιουργία του ιδρύματος "Center for European Progress" με κύρια επιδίωξη την ενεργοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων κατά της ακροδεξιάς. Το ίδρυμα θα λειτουργεί με γραφεία στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, προσκαλώντας την συμμετοχή τόσο των Ελλήνων απόδημων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδρυμα θα περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και διανοούμενους από όλη την Ευρώπη και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ενωμένους απέναντι στην ακροδεξιά. Οι στόχοι του ιδρύματος περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ευρέος προοδευτικού μετώπου για την αντιμετώπιση των ακροδεξιών δυνάμεων, μια κίνηση που επιταχύνθηκε από την άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η παρουσία γραφείων στη Νέα Υόρκη έχει ως σκοπό την κινητοποίηση των δημοκρατικών πολιτών των ΗΠΑ και την ενδυνάμωση των δεσμών με τους Ευρωπαίους που ζουν εκεί, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή φωνή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παρότι το εγχείρημα είναι ανεξάρτητο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού συνασπισμού απέναντι στην ακροδεξιά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με πληροφορίες  είχε αυτό το εγχείρημα στο μυαλό του εδώ και αρκετό καιρό, και τώρα αποφάσισε να το υλοποιήσει, ανταποκρινόμενος στις πολιτικές προκλήσεις και τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας.