Το... νεύμα του Τσακαλώτου φαίνεται πως αναμένει η Ομπρέλα για να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να διασπάσει το κόμμα στα δύο.
Η χθεσινή ομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών, έδωσε τον τόνο για την τρέχουμε κατάσταση και την ετοιμότητα που υπάρχει στην «Ομπρέλα» για να πραγματοποιήσει τα όσα προβλεπόμενα από την ημέρα εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στο τιμόνι.
Στην έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσακαλώτος: «Δύσκολο να υπάρξει περηφάνια σ' αυτό το κόμμα»
Την πιθανότητα να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ σκιαγράφησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της «Ομπρέλας» το πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος θέτοντας μάλιστα το εξής ερώτημα στους παρευρισκομένους: «Με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα;»
«Το ερώτημα είναι αν με αυτή την ρευστοποίηση αν με αυτόν τον αρχηγισμό και με αυτό το τοξικό κλίμα αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα που είναι σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο εγώ όσο καιρό είμαι στην αριστερά δεν το έχω ξανασυναντήσει. Αυτό δημιουργεί όχι μόνο ένα πρόβλημα μόνο αισθητικό και πολιτιστικό δημιουργεί ένα νόημα η πολιτική συζήτηση εντός αυτού του κόμματος», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών λέγοντας παράλληλα ότι «ως αγγλομαθής, δεν έχω βρει καν καλή μετάφραση για την παράταξη, είναι τόσο ξένη σαν έννοια που δεν μπορώ να το περιγράψω».
Παράλληλα, επιτέθηκε κατά της «άλλης πλευράς» όπως την κατονόμασε σημειώνοντας ότι «η πολιτική συζήτηση και το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τους αφορά».
Όπως ο ίδιος επισήμανε: «Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη έκαναν πολύ καλές ομιλίες κριτικής στον πρόεδρο. Για αυτά που είπε στον ΣΕΒ, για το Ισραήλ για άλλα θέματα. Το εντυπωσιακό ξέρετε ποιο είναι; Ότι ουδείς από την άλλη μεριά απάντησε. Να υποστηρίξει. Κανένας πως δεν είναι έτσι τα πράγματα… Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Τι μαθαίνω για το συνέδριο; Το πρόγραμμα τους συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός θεωρούν πως έχουν πλειοψηφία και άρα πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι πάρα πολύ δύσκολη».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι «κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω ένα πράγμα να κάνω. Να φέρω πίσω την περηφάνια των ανθρώπων της Αριστεράς για τις ιδέες τους για τις προτάσεις τους για τους αγώνες τους» για να προσθέσει: «λυπάμαι ότι αυτό πια θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει, αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα».
Επίσης, πρόσθεσε πως «μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις ένα κόσμο αριστερό πατριωτικό που ψάχνει συμμαχίες. Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο».
Ταυτόχρονα επέκρινε το είδος της διεύρυνση που ακολουθήθηκε στο κόμμα τονίζοντας: «Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν πόσο μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν, έχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν, ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ».
Οι προεδρικοί επιτίθενται στον Τσακαλώτο
Τα πυρά τους στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος καυτηρίασε την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της αποχώρησής του από το κόμμα, εξαπέλυσαν οι υποστηρικτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με αναρτήσεις τους στα social media οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ καταπιάστηκαν με τη φράση του πρώην Υπουργού Οικονομικών που μίλησε για «χαμένη υπερηφάνεια», σχολιάζοντας περισσότερο την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αυτοκριτική και εξέτασης των κατά πόσο ισχύουν τα λεγόμενά του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, μίλησε για «ιδιόκτητη Περήφανη Προκομμουνιστική Εξωκυβερνητική αριστερά» και τόνισε πως «περήφανα θα περιμένω να κάνουν την περήφανη δική Τους αριστερά καθώς επιστρέφουν ριζοσπαστικά και ανανεωτικά στο περήφανο πειραγμένο κομμουνιστικό παρελθόν τους για να ξανά διαλύσουν περήφανα την Ακοα - και το ΚΚΕ ες».
Ακολούθησε ανάρτηση της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου η οποία διερωτήθηκε ανέφερε τα εξής:
«Εμείς τα παρακατιανά μέλη του 2ευρω, χωρίς αστική αυτοπεποίθηση, πως παραμένουμε στο κόμμα ενώ αποχωρεί ο "Σωτήρας" Τσακαλώτος,που έδινε υπερηφάνεια σ' αυτό; Μήπως γιατί δεν είμαστε υπερφίαλοι, φαντασμένοι αλαζόνες, αλλά είμαστε αξιοπρεπείς, δεν μειώνουμε κανένα και πρωτίστως σεβόμαστε τη Δημοκρατία!».
Ραγκούσης: Μεταίχμιο για τον ΣΥΡΙΖΑ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής
Δημόσια παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό μεταίχμιο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής» και υπογραμμίζοντας πως «όχι μόνο δεν είμαστε σε τροχιά να νικήσουμε τον Μητσοτάκη, αλλά φτάσαμε ένα βήμα πριν χάσουμε και από τον Ανδρουλάκη».
Σε εκτενή ανακοίνωση που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Γιάννης Ραγκούσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, τονίζοντας πως «αν συνεχίσουμε έτσι, στις Ευρωεκλογές το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό. Δεν νοείται η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας να καταπέσει ως 3η δύναμη στην κοινωνία».
«Αυτό που παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία είναι ένας εσωκομματικός πόλεμος», αναφέρει ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει: «Τα δύο μέρη αυτής της αντίθεσης, όσο κρατούσε το τιμόνι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είχαν κυρίαρχο ρόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ».
Η στάση Τεμπονέρα
Την ίδια στιγμή, εναντίον μιας ενδεχόμενης διάσπασης τάχθηκε το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ σημείωσε πως «δεν είναι πρώτη μου επιλογή η δημιουργία νέου κόμματος».
«Υπάρχει ένας προβληματισμός ο οποίος έχει εκφραστεί δημοσίως. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε χθες στην εκδήλωση ήταν το αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά και εγώ προσωπικά απαντώ καταφατικά. Υπάρχει χώρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ξεκίνησε ως τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς, χωρίς απαραίτητα ιδεολογική ενότητα, μπορούμε στο συνέδριό μας να συνομολογήσουμε και να συνθέσουμε τις διαφορές αυτές», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
«Η μάχη πρέπει να δοθεί εντός ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις διαγραφές ο ίδιος τόνισε: «Το ζήτημα των διαγραφών μπορεί να υποβαθμιστεί. Υπάρχει ένα ζήτημα διαδικασίας έτσι κι αλλίως. Είναι μία εύκαιρία να υπάρξουν υποχωρήσεις και να πέσουν οι τόνοι. Είναι μία κακή εικόνα που βγαίνει τπρος τα έξω, πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα».
«Οι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν κανέναν απολύτως», σχολίασε. «Η αριστερα έχει ζήσει διασπάσεις στο παρελθόν και αυτό έχει δείξει ότι τα γεγονότα αυτά δεν ευνοούν το συνολικό εγχείρημα».
«Η δημιουργία ενός νέου κόμματος δεν αποτελεί την πρώτη μου επιλογή, σε καμία περίπτωση. Υπάρχει το περιθώριο να το παλέψουμε ακόμη για συλλογικές αποφάσεις. Ωστόσο, αν δε μας περιλαμβάνουν οι συλλογικές αποφάσεις απο εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να πάρει τις δικές του».
«Σε περιόδους κρίσεων αυτό που μας διασφαλίζει είναι η συλλογική μας κουλτούρα και οι συλλογικές μας αποφάσεις, αυτό μας βοηθά και το στηρίζω. Χθες άκουσα περισσότερο να διατυπώνεται μία αγωνία για το μέλλον, ένας προβληματισμός και όχι τόσο μία καταγγελία».
Σχετικά με τον Στέφανο Κασσελάκη δήλωσε: «Έχουμε μία εκλεγμένη ηγεσία, χρειάζεται μία περίοδο προσαρμογής. Δεν είμαστε με ένα άλμα στο κενό, υπάρχει το πολιτικό σχέδιο με προσαρμογές και έναν διαφορετικό προσανατολισμό».
«Δεν εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή μία διάσπαση και θεωρώ ότι η προοπτική αυτή ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τεμπονέρας.
Τέλος, σχετικά με το σενάριο της ενότητας ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε ότι «Πρέπει να βγαίνουμε προς τα έξω έχοντας μία κοινή γραμμή που θα τηρούμε και θα διαφυλάξουμε»
Στις Βρυξέλλες ο Κασσελάκης
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα έχει επαφές για τα θέματα της οικονομίας και ανάπτυξης αλλά και για το θέμα των υποκλοπών.
Στο πλαίσιο αυτό o κ. Κασσελάκης θα συναντηθεί με την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους αξιωματούχους.
Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο
11 και 12 Νοεμβρίου, το επερχόμενο Σαββατοκύριακο δηλαδή, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει στην ατζέντα και τις προτεινόμενες από τον πρόεδρο του κόμματος διαγραφές Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα.
Όπως όλα δείχνουν, αυτό το διήμερο θα διαλευκάνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι εφόσον το συνέδριο του κόμματος είναι προς τα τέλη του Φεβρουαρίου και οι ευρωεκλογές είναι στο τέλος του Μαΐου, ο χρόνος είναι περιορισμένος. Οπότε τα μέσα Νοεμβρίου φαντάζει καλύτερη ημερομηνία για καταλληλότερη προετοιμασία. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.