Οι εξελίξεις στο κόμμα «Σπαρτιάτες» έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ποιος είναι ο… αρχηγός, με τον Ηλία Κασιδιάρη να κάνει επίδειξη δύναμης έναντι του προέδρου Βασίλη Στίγκα. Η… ανταρσία των 9 από τους 12 συνολικά, μαζί με τον πρόεδρο, βουλευτές δείχνει ποιος κάνει «κουμάντο».

Τα όσα έγιναν –και συνεχίζουν- στο κόμμα «Σπαρτιάτες» έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ποιος είναι αυτός που έστω και άτυπα έχει τον ηγετικό ρόλο. Οι προσπάθειες του Βασίλη Στίγκα να δείξει πως δεν συνδέεται άμεσα με τον Ηλία Κασιδιάρη τείνουν να οδηγήσουν είτε σε διάσπαση είτε ακόμη και σε απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου.

Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί και η επιστολή που συνέταξαν οι 9 εκ των 12 βουλευτών, που μάλιστα δεν αποκλείεται και να αυξηθούν αφήνοντας μόνο του τον Βασίλη Στίγκα, ο οποίος αν υποχωρήσει θα είναι ουσιαστικά ένας πρόεδρος – μαριονέτα.

Οι εννέα βουλευτές χαρακτηρίζουν ως «αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες» τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος στην Ολομέλεια της Βουλής «εις βάρος του συναδέλφου μας Κωνσταντίνου Φλώρου» και αφού επισημαίνουν ότι «ως Έλληνες βουλευτές διαθέτουμε πλήρη ελευθερία γνώμης, έκφρασης και επιλογής, γι' αυτό άλλωστε εκλεγόμαστε στο όνομα του ελληνικού λαού» καταλήγουν στο εξής:

«Ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος θα επιλυθούν με απόλυτα διαφανείς δημοκρατικές συνεδριακές διαδικασίες και με τη συμμετοχή της βάσης των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων μας».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι εννοούν. Θέτουν θέμα αλλαγών στην ηγεσία; Θα ζητούν συνέδριο; Θα υπάρξει υποψηφιότητα και εκλογή νέου προέδρου ή κάτι άλλο. Διότι ουδείς γνωρίζει αν και πόσα μέλη έχει το κόμμα –γνωστές είναι μόνο οι ψήφοι που έλαβε- ποιες είναι οι εσωκομματικές διαδικασίες και γίνονται εσωκομματικές αλλαγές. Άλλωστε το κόμμα μέχρι την περίοδο πριν τις δεύτερες κάλπες δεν υπήρχε καν στα… ραντάρ του πολιτικού σκηνικού.

Όλοι δε γνωρίζουν, το έχει πει δημοσίως και ο πρόεδρος τους μιλώντας για το καύσιμο που έδωσε ώθηση στους «Σπαρτιάτες», πως αυτό που συνετέλεσε ήταν η στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη και η προτροπή προς τους οπαδούς τους να ψηφίσουν το κόμμα αυτό. Ο Βασίλης Στίγκας, που τώρα προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις ήταν αυτός που τον ευχαρίστησε το βράδυ της 25ης  Ιουνίου όταν πιστοποιήθηκε η είσοδος του κόμματος στη Βουλή.

Τι προηγήθηκε

Το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουλίου, ο βουλευτής του κόμματος Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας στη Βουλή, τάχθηκε ανοιχτά την υποψηφιότητα του φυλακισμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη για δήμαρχος Αθηναίων στις επερχόμενος αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλώνοντας ότι η εκλογή του είναι η μόνη ελπίδα για τον Δήμο Αθηναίων.

Δείχνοντας πως το κόμμα στο οποίο ανήκει στηρίζει αυτή την επιλογή δήλωσε πως στέλνει και «μήνυμα στην κυβέρνηση να μη φέρει τροπολογία εναντίον του Κασιδιάρη για να τον αποκλείσει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Στο βήμα όμως ανέβηκε μετά ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλης Στίγκας προαναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων σε βάρος του ως άνω βουλευτή, υπογραμμίζοντας πως: «Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είχα καθόλου γνώση για ό,τι ανέφερε ο βουλευτής μου για τον δήμο της Αθήνας και τον κ. Κασιδιάρη. Επομένως, εφόσον ενεργεί κάποιος αυτοβούλως οφείλω να πάρω κάποια μέτρα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο».

Ουδείς γνωρίζει αν ο Βασίλης Στίγκας είναι κατά της υποψηφιότητας Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας ή αν η αντίδρασή του οφείλεται στην χωρίς συνεννόηση πρωτοβουλία του βουλευτή του. Όμως οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν και σύντομα θα διευκρινιστεί και ο ρόλος του… καθενός.

Σε κάθε περίπτωση την Παρασκευή αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν και τι μέτρα θα λάβει για τον εν λόγω βουλευτή και πως θα κινηθεί μετά την επιστολή των 9 και το άδειασμά του από την κοινοβουλευτική του ομάδα.