Μετά το πρώτο σοκ τη ανακοίνωσης της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα άρχισε η ανασύνταξη δυνάμεων και η αναζήτηση του προσώπου που θα τον διαδεχθεί. Πρόσωπα αναζητούν ομάδες και ομάδες αναζητούν… πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημιουργηθούν τα μέτωπα, αν και κανείς –είναι άλλωστε νωρίς– δεν έχει εκδηλώσει προθέσεις και διαθέσεις.

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον και τελικά να εκλεγεί πρόσωπο που δεν είναι βουλευτής (π.χ. Διονύσης Τεμπονέρας ή Γαβριήλ Σακελλαρίδης) δύναται να οδηγήσει ακόμη και σε ένα καθεστώς δυαρχίας, ανάλογο με αυτό που ο Δημήτρης Βίτσας πρότεινε βάζοντας στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ονόματα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα ακούγονται ήδη πριν από τις εκλογές. Πριν από τις πρώτες μάλιστα. Ο λόγος; Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις που τελικά αποδείχθηκαν και στις δύο εκλογικές μάχες ότι ήταν το λιγότερο συντηρητικές δεδομένης της ηχηρής πτώσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της διαφοράς με το πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία άγγιξε το 23%.

Μετά την πρώτη κάλπη η συζήτηση φούντωσε με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για δύο συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Έφη Αχτσιόγλου στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας για παραχώρηση του… δαχτυλιδιού, της στήριξης του πρώην, πλέον, προέδρου του κόμματος στο πρόσωπό της.

Και λίγο πριν από το άνοιγμα της δεύτερης κάλπης η παρέμβαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ήρθε να προστεθεί στην ονοματολογία αναφορικά με την τότε ενδεχόμενη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, αφού για πολλούς η κίνηση του πρώην στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήθηκε ως μια δήλωση συμμετοχής στις εξελίξεις.

Ένα ακόμη όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό του Αλέξη Χαρίτση, που διαθέτει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και εμφανίζεται ως εκ των σοβαρών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παιχνίδι μπήκε μετά τις πρώτες κάλπες και το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα. Ο νεαρός πολιτικός που εκλέχθηκε και βουλευτής, δείχνει να διαθέτει προσόντα συμμετοχής σε μια κούρσα διαδοχής εκφράζοντας και τους προεδρικούς της τάσης με το όνομα ΡΕΝΕ.

Μάχη δεν αποκλείεται να δώσει και η Ρένα Δούρου εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει την έδρα του Πειραιά –και θέσει εκτός ΚΟ τον Θοδωρή Δρίτσα– ώστε να εκλεγεί βουλευτής και να έχει προοπτική καταγραφής κάποιας θετικής συμμετοχής.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο εκπρόσωπος της Ομπρέλας στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ των νέων προσώπων. Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και πριν ανακοινωθεί η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έδειχνε αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα ακόμη και κόντρα στον πρώην προέδρου του κόμματος.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως είχε συζητήσει με ορισμένα, λίγα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο και είχε βρει θετική ανταπόκριση. Οι νέες εξελίξεις ουδείς γνωρίζει αν άλλαξαν τα σχέδιά τους και αν τελικά όντως κάνει πίσω υπέρ κάποιου από τα νεότερα στελέχη.

Η περίπτωση Πολάκη

Τέλος, ο Παύλος Πολάκης είναι ένα από τα πρόσωπα που ίσως κάνουν την έκπληξη ως προς τη συμμετοχή στις εσωκομματικές διεργασίες, στηριζόμενος στους οπαδούς του και στους φανατικούς ακραίους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν και ανδρώθηκαν μέσα από την πόλωση και την τοξικότητα την οποία είχε χαράξει ως κεντρική γραμμή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το 2011 και μετά.