Η δημοσκόπηση της GPO έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι ανέμεναν. Την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την εμφυλιοπολεμική κατάσταση που βιώνει. Αλλά και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει από την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου καταγράφοντας ένα ποσοστό της τάξης του 11,9%. Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη επίσης αναμενόμενη.

Η πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει τις τάσεις που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό, μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι καταπέλτης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη χάνει ποσοστά από αυτά που δεν… περίσσευαν. Και φτάνει σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που όμως δείχνει εγκλωβισμένος σε χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πείθει. Δεν πείθει τους δικούς του, δεν πείθει και κανέναν άλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ ο ίδιος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός εμφανίζεται τρίτος και καταϊδρωμένος. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αρκεί να σημειωθεί πως αμέσως μετά την εκλογή του δεν κατάφερε να δώσει στο κόμμα του ούτε καν τη δημοσκοπική ανάσα που λαμβάνουν τα κόμματα όταν αλλάζουν ηγεσία.

Τώρα, έναν μήνα μετά με όλα αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τη διάσπαση να βρίσκεται προ των πυλών και τον ίδιο να ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να διαγράψει εξ αποστάσεως στελέχη που χαρακτηρίζονται «ιστορικά», δείχνει εμφανή αδυναμία να απευθυνθεί στον κόσμο.

Κυρίως όμως δείχνει αδυναμία να καταθέσει μια πρόταση πολιτική και να καθορίσει μια ιδεολογική γραμμή. Αρκεί να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να τον κατατάξει σε μια συγκεκριμένη ιδεολογική τάση στο τόξο μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Άλλα πιστεύουν οι μεν και άλλα οι δε. Και 2 στους 10 δεν τον κατατάσσουν πουθενά.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει εγκλωβισμένο στα εκλογικά του ποσοστά. Καθώς και ότι ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν… τσιμπάει στις προτιμήσεις των πολιτών. Δεν αποτελεί δηλαδή πόλο έλξης για όσους φεύγουν από την… Κουμουνδούρου παίρνοντας μαζί και την ψήφο τους.

Η εξήγηση μπορεί να είναι απλή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να έχει επιλέξει να αντιγράψει την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Την εμφυλιοπολεμική ρητορική και την αναβίωση της «κακιάς δεξιάς», που όμως οδήγησε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδοχικές εκλογικές ήττες κάνοντας τους πολίτες να του γυρίσουν την πλάτη.

Και τα δύο κόμματα, το δεύτερο και το τρίτο, δεν φτάνουν ούτε το 25% στις προτιμήσεις των πολιτών. Αν αυτό δεν αποτελεί μήνυμα, ένα ακόμη που προστίθεται σε αυτό των εκλογών, τότε ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να προκαλέσει τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε η χώρα να αποκτήσει κάποια στιγμή αξιωματική αντιπολίτευση, τον θεσμικό ρόλο της οποίας αναδεικνύει το ίδιο το πολίτευμα.