Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη παρουσιάζει μια… στασιμότητα που προβληματίζει τη Χαριλάου Τρικούπη και τα στελέχη του κόμματος που παρακολουθούν τις εξελίξεις διαπιστώνοντας πως το σχήμα που ηγείται δεν… τραβάει.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφορικά με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας αυτήν την εβδομάδα –μέχρι την Κυριακή– δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει… μονάδες. Χάνει κι άλλες μονάδες από το 17,8% που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Οι ίδιες όμως πληροφορίες κάνουν λόγο για αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εισπράξει από την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια στη Χαριλάου Τρικούπη μια αύξηση των ποσοστών της τάξεως του 1% ή και περισσότερο θα χαιρετιστεί με πανηγυρικό τρόπο. Όπως έγινε και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έγινε και με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, αφού εκτιμούν ότι πανηγυρίζοντας θα κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Η ουσία όμως είναι ότι αν ακόμη και τώρα οι ψηφοφόροι που έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν στρέψουν το βλέμμα τους στο ΠΑΣΟΚ, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο. Ακόμη και στη δεύτερη θέση να βρεθεί, δημοσκοπικά, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, αν τα ποσοστά του γράφουν μπροστά το νούμερο ένα, τότε είναι δεδομένο πως αδυνατεί να πείσει όχι συνολικά τους πολίτες αλλά ακόμη και αυτούς που του έφυγαν σταδιακά από το 2012, ακολουθώντας το… φως που είδαν αναμμένο τότε στην Κουμουνδούρου.

Έτσι το φαινόμενο που υπάρχει και σήμερα, δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το τρίτο στη σειρά να συγκεντρώνουν από κοινού ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά και κατά μόνας σχεδόν τραγικά, θα συνεχιστεί. Και το ν' αλλάξει η σειρά δεν σημαίνει τίποτα για το πολιτικό σύστημα. Το μόνο που θα γίνει είναι να συζητούν και πάλι για το… κενό που υπάρχει, αλλά και για το ποιος θα το γεμίσει…

Υγ.: Αξίζει να σημειωθεί πως το κενό για το οποίο συζητείται καλύπτεται, σε μεγάλο τμήμα του τα τελευταία χρόνια, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παραμένει κυρίαρχος και στο κέντρο.