Με την έγκριση και την υποστήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικά Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις».

Σε αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις αρχαιρεσίες αθλητικών φορέων, όπως τα σωματεία-σφραγίδες που αποτελούν μία από τις μάστιγες του αθλητισμού, αλλά και ζητήματα σχετικά με τον αθλητισμό ΑμεΑ. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου, πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Το φθινόπωρο θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες. Οπως προκύπτει από το νομοσχέδιο θα κυριαρχήσει η διαφάνεια. Το εκλογικό σώμα θα είναι εκ των προτέρων γνωστό και θα αποτελείται από νόμιμα σωματεία. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εξουσιοδότησή, κάτι που ήταν σύνηθες σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες κάποιων ομοσπονδιών. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο. Σε μία ενότητα θα υπάρχουν οι υποψήφιοι πρόεδροι και σε άλλη οι υποψήφιοι σύμβουλοι. Για πρώτη φορά ο υποψήφιος πρόεδρος που δεν θα καταφέρει να εκλεγεί, εφόσον συγκεντρώσει το 25% των ψήφων, θα μπορεί να μετέχει στο Δ.Σ. μιας ομοσπονδίας. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στον νόμο 4639/2019 σε ό,τι αφορά τις θητείες και τα όρια ηλικίας των υποψηφίων. Για το θέμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο περιμένουν την ολιστική μελέτη των FIFA/UEFA.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και ζητήματα σχετικά με τον αθλητισμό των ΑμεΑ, που αφορούν τη δικαιότερη και, σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού, εκπροσώπηση στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής των επιμέρους φορέων της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ), της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (ΟΣΕΚΚ) και των Παραολυμπιονικών. Επίσης, για πρώτη φορά θα αναγνωριστεί ο καθοριστικός ρόλοες των αθλητών συνοδών ΑμεΑ, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες. Επιπλέον θα δημιουργηθεί Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, σε εφαρμογή της Σύμβασης Μακόλιν ενώ, ύστερα από αίτημα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, εισάγονται και κάποιες τροποποιήσει στο καταστατικό της, μετά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της ως ΝΠΙΔ. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησή Ντόπινγκ.

Σήμερα (1/7), ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας, την Παραολυμπιακή Επιτροπή και τους Παραολυμπιονίκες θα ανακοινώσουν τη δημιουργία Παραολυμπιακού Κέντρου στη Ραφήνα. «Αυτό το κέντρο αποτελούσε δέσμευση του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη από το ξεκίνημα της θητείας μας. Προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Το Κέντρο θα κατασκευαστεί σε συνεργασία της ΓΓΑ με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Στην παρουσίαση το «παρών» θα δώσει και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Στο μεταξύ, χθες, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υφυπουργείου Αθλητισμού και του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ανάμεσα στους στόχους του μνημονίου είναι η περαιτέρω σύνδεση εκπαίδευσή και έρευνας στον τομέα του αθλητισμού, η προαγωγή της γνώσης στους τομείς της επιστήμης του αθλητισμού και της οργάνωσης και διοίκησης των θεσμών του αθλητισμού κ.λπ.

Της Σπυριδούλας Σπανέα από την Καθημερινή