Την αισιοδοξία του πως η οικονομία θα ξαναμπεί σε γρήγορη τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε ο Κύριακος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια νέου μνημονίου. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου. Δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων, η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με μία πολιτική μείωσης φόρων. Και τώρα μειώνουμε φόρους, το κάνουμε σε πρώτη φάση προσωρινά, εννοώ για την Εισφορά Αλληλεγγύης για το ’21, θεωρώ όμως ότι θα μπορούμε να πετύχουμε τη μονιμοποίηση αυτής της μείωσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αλέξης Παπαχελάς: Να σας ρωτήσω λίγο για το θέμα της οικονομίας τώρα. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι τα χρήματα που ήταν να ξοδέψετε για τη στήριξη της οικονομίας κάποια στιγμή θα τελειώσουν το Μάιο. Η χώρα βεβαίως μπορεί και δανείζεται με πολύ φθηνό τρόπο. Κάποιος, όμως, στο τέλος θα χρειαστεί να τα πληρώσει αυτά τα λεφτά. Φαντάζομαι διαγραφή του χρέους δεν θα υπάρχει. Το χρέος βλέπω ότι έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Τι θα γίνει; Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Έστω και αν έρθει μία μεγάλη ανάπτυξη μετά. Θα χρειαστούν νέοι φόροι, νέο μνημόνιο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είμαστε πια σε ένα διαφορετικό τοπίο από αυτό που ήμασταν πριν από ένα χρόνο. Το χρέος δεν αυξάνεται μόνο στην Ελλάδα, αυξάνεται παντού. Και όλες οι οικονομίες θα πρέπει να είναι διατεθειμένες για τα επόμενα χρόνια να ζήσουν με αυξημένο επίπεδο χρέους σε σχέση με αυτό το οποίο είχαν. Το ίδιο θα ισχύει για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα με το χρέος που έχει, το οποίο κληρονομήσαμε, μπορεί και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα ευρωπαϊκή και δεύτερον ότι υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση, διότι αυτά τα επιτόκια δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ. Άρα πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε.
Είναι προφανές ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε κάποιες συνθήκες κανονικότητας. Δεν θα γίνει το ’21, αμφιβάλλω αν θα γίνει το ’22. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον, κατά την εκτίμησή μου, για δύο χρόνια ακόμα. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου. Δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων, η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με μία πολιτική μείωσης φόρων. Και τώρα μειώνουμε φόρους, το κάνουμε σε πρώτη φάση προσωρινά, εννοώ για την Εισφορά Αλληλεγγύης για το ’21, θεωρώ όμως ότι θα μπορούμε να πετύχουμε τη μονιμοποίηση αυτής της μείωσης. Και βέβαια όταν βλέπουμε το χρέος το βλέπουμε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώσει σημαντικά το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Ειλικρινά δεν ανησυχώ γι’ αυτό. Αυτό το οποίο με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας από τη στιγμή που θα βγούμε από την πανδημία. Και είμαι αισιόδοξος, γιατί υπάρχουν περισσότερες αποταμιεύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ο κόσμος νομίζω ότι θα έχει διάθεση, να το πω απλά, να ξοδέψει ενδεχομένως περισσότερα χρήματα, να κάνει αγορές, να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες που δεν μπόρεσε να αγοράσει τώρα.
Και αυτό βέβαια έχει και τεράστια σημασία για τον τουρισμό μας, διότι πιστεύω ότι θα υπάρχει και μια μεγάλη ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει. Θέλουμε οι Έλληνες να ταξιδέψουν μέσα στην Ελλάδα, θέλουμε οι Ευρωπαίοι, ενδεχομένως οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, όποιοι μπορούν και όποιοι δεν ήρθαν πέρυσι, να έρθουν φέτος. Γι’ αυτό και επιμένω τόσο πολύ στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη γιατί βλέπετε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται από μόνες τους στο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους. Τι είναι το πιστοποιητικό; Το είδα και στο Ισραήλ, ένα χαρτί απλό, με QR code, το οποίο αποδεικνύει ότι έχεις εμβολιαστεί. Ε, με αυτό το πιστοποιητικό δεν θα χρειάζεται αν έρθεις στην Ελλάδα ούτε να μπεις σε καραντίνα, ούτε θα χρειάζεται κάποιο πρόσθετο τεστ για να μπεις. Είναι τόσο απλό. Θα ήταν καλό να το πετύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να είναι ενιαίο αυτό. Αν δεν είναι ενιαίο θα το κάνουμε διμερώς με όλες τις χώρες που μας ενδιαφέρουν.
Άρα η οικονομία θα ξαναμπεί σε γρήγορη τροχιά ανάπτυξης. Και θα ξαναμπεί επειδή η πανδημία άλλαξε πολλά πράγματα που έκαναν την Ελλάδα σήμερα πιο ελκυστική απ’ ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Είναι κάτι για το οποίο και εσείς έχετε αρθρογραφήσει. Σε μια εποχή που μπορείς να δουλεύεις από οπουδήποτε γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα; Όχι να επισκέπτεσαι την Ελλάδα, γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα. Μια χώρα ασφαλή, με εξαιρετικές διασυνδέσεις, κοντά στην Ευρώπη, κοντά στη Μέση Ανατολή, από τις πρώτες στο 5G, με ένα καλό σύστημα υγείας, όπως απεδείχθη.
Θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι θα θελήσουν να ζήσουν εδώ, να επιχειρήσουν από εδώ, να εγκατασταθούν εδώ, να πληρώσουν τους φόρους τους εδώ, έχουμε μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη μέρα. Και το brand Ελλάδα, όσο κι αν αυτό κάποιους, δυστυχώς μεμψίμοιρους στη χώρα μας μπορεί να τους στεναχωρεί, έχει ενισχυθεί. Και από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και από τη συνολική σοβαρότητα που δείχνει αυτή η κυβέρνηση.
Είμαι πολύ αισιόδοξος και για την οικονομία την επόμενη μέρα. Αλλά για να φτάσουμε εκεί πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές, να τις στηρίξουμε με ρευστότητα. Δυο παραδείγματα να αναφέρω ενδεικτικά: Είδατε τι έχουμε κάνει με τα ενοίκια. Θα υπάρχει πρόβλεψη για τις πάγιες δαπάνες γιατί ακούσαμε τις επιχειρήσεις και μας λένε «τι θα γίνει με το φως, νερό, τηλέφωνο, πρέπει κάπως να το καλύψω», θα υπάρχει πρόγραμμα γι’ αυτό. Υπάρχει νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Θα κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές. Και όταν με το καλό η οικονομία ξαναπάρει μπρος και κάνουμε τον απολογισμό θα δούμε ότι τελικά με όλα τα μέτρα τα οποία πήραμε και με τον τρόπο που τα πήραμε στηρίξαμε και κρατήσαμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.
Αλέξης Παπαχελάς: Εσείς πιστεύετε ότι θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν; Γιατί η χώρα δεν αντέχει δεύτερη χρονιά το ίδιο. Σε τι ποσοστό του ’19 δηλαδή το βλέπετε να κινείται και πότε βλέπετε να αρχίζει αυτή η σεζόν; Γιατί ακούω ότι μπορεί να αρχίσει και τον Αύγουστο φέτος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο και δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Πέρυσι με το ζόρι φτάσαμε στο 25% μιας κανονικής σεζόν. Θα είμαστε πολύ-πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν το ’20 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμασταν το ’19. Στο Ισραήλ, ένας από τους λόγους που πήγα ήταν αυτός. Μπορεί να έχουμε ήδη επισκέπτες από τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Πέρυσι θυμίζω ότι τους πρώτους επισκέπτες τους είδαμε τον Ιούνιο.
Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο ας πούμε, το οποίο προχωράει πολύ πιο γρήγορα, πελάτες που θα έρθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έρχονται από τον Απρίλιο, από τον Μάιο, από τη στιγμή που έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί. Ή για αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί προφανώς θα ζητάμε τεστ το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο φέτος να το κάνουμε -ή να το κάνουν οι πελάτες μας- απ’ ότι ήταν πέρυσι. Και πιστεύω ότι και ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης, οι ξενοδόχοι μας, πάλι με τα αυξημένα μέτρα προστασίας, θα φροντίσουν να υποδεχθούν…
Αλέξης Παπαχελάς: Εκεί θα υπάρχει κάποιος εμβολιασμός του προσωπικού που δουλεύει σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και ούτω καθεξής; Μπορεί να γίνει αυτό, είναι εφικτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όταν πια θα φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, πράγμα το οποίο θα γίνει ρεαλιστικά από τον Μάιο και μετά, θα πρέπει να δούμε εκεί τι προτεραιότητες πια θα βάλουμε. Εκεί οι προτεραιότητες δεν είναι υγειονομικές. Τώρα οι προτεραιότητες -και θέλω να το τονίσω αυτό- είναι αμιγώς υγειονομικές. Δεν παρεμβαίνουμε καθόλου, ό,τι μας λέει η Επιτροπή κάνουμε. Όταν όμως θα έχουμε λύσει το ζήτημα των ευάλωτων τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί.
Αλέξης Παπαχελάς: Πότε θα νιώσει ο κόσμος ότι τα χρήματα αυτού του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης θα πέσουν στην αγορά; Πότε θα το νιώσει δηλαδή στην τσέπη, του να το πω έτσι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήδη υπάρχουν προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία τρέχουν γιατί ξέρουμε ότι θα έχουμε προκαταβολές.
«Εξοικονομώ», εμβληματικό πρόγραμμα με πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αποδοχής, 3 δισ. θα βάλουμε συνολικά στο «Εξοικονομώ». Ένα μεγάλο κομμάτι του θα χρηματοδοτηθεί τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα επειδή υπάρχει και αυτή η δυνατότητα των προκαταβολών, ήδη από τώρα που μιλάμε προγράμματα τα οποία ξέρουμε ότι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργα τα οποία ξέρουμε ότι θα μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να αρχίσουν να τρέχουν.
Μην φαντάζεστε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα θησαυροφυλάκιο από το οποίο βγάζουμε χρήματα και τα δίνουμε στους πολίτες. Δεν δουλεύει έτσι. Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο που χρηματοδοτεί επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι έχουμε ένα πλήρες σχέδιο, πολύ αναλυτικό, το οποίο έχουμε παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει πάρει πολύ καλή αξιολόγηση από την Ευρώπη και θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό το σχέδιο αυτό θα εγκριθεί.
Ένα σημαντικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινου μετασχηματισμού, στήριξης των επιχειρήσεων, των επενδύσεων, των δεξιοτήτων -τόσο σημαντικό θέμα μιας και έχουμε και το νομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο συζητάμε τώρα στη Βουλή. Στην ουσία, το Ταμείο Ανάπτυξης μέσα στη κρίση της πανδημίας μάς έδωσε πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το όραμά μας το μεταρρυθμιστικό, το οποίο ούτως ή άλλως υπήρχε. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν όραμά μας και τον υλοποιούσαμε πριν έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης. Όταν ανακοίνωσα τη μετάβαση από τον λιγνίτη σε καθαρές μορφές ενέργειας, δεν είχαμε το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παρά ταύτα, τώρα που το έχουμε, σας διαβεβαιώνω ότι θα το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Είναι αυτό που θα έλεγαν οι αγγλοσάξονες «μια φορά στη γενιά μας, σε μια γενιά» θα έρθει μια τέτοια ευκαιρία. Δεν πρόκειται να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Είναι ένα εργαλείο για να αλλάξουμε την όψη της χώρας και αυτό θα κάνουμε.