Αρκετή κουβέντα έχει γίνει για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, την οποία προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με την κυβέρνηση να αντιδρά έντονα σε ένα μέτρο που δεν έχουν… κοστολογήσει στη Χαριλάου Τρικούπη. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Στο ΠΑΣΟΚ πρότειναν ο ΦΠΑ να μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ κάθε τρίμηνο μετά την υλοποίηση του μέτρου θα πρέπει να ελέγχεται η πορεία των εσόδων. Αν τα έσοδα παραμένουν ως έχουν, θα ανανεώνεται η παρέμβαση και ίσως να επεκτείνεται και σ’ άλλα αγαθά.

Ωστόσο, ήδη τα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κρέας, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, αλεύρια, δημητριακά, λαχανικά, καφές, τσάι, αλάτι κ.λπ.) και τα είδη πρώτης ανάγκης δεν έχουν ΦΠΑ 24% αλλά 12% και τα φάρμακα, το φυσικό αέριο, η ενέργεια γενικώς, μόλις 6%. Δηλαδή ο ΦΠΑ είναι ήδη αρκετά χαμηλός και μια επιπλέον παρέμβαση δεν θα έχει το αντίκτυπο που περιμένει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Προφανώς στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος είχαν μάλλον… ξεχάσει ότι ο ΦΠΑ ήταν ήδη χαμηλός και πλέον επιχειρούν με πομφόλυγες να ξεπεράσουν τον σκόπελο.

Και βέβαια, το βασικό ερώτημα είναι αν αυτή η (μικρή) μείωση θα περάσει στον καταναλωτή ή θα «αφομοιωθεί» από διάφορους μεσάζοντες ή ακόμα και τις εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα. Θυμίζουμε, δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Φορολογικού Ταμείου της Ισπανίας, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα οδήγησε σε πτώση των δημοσίων εσόδων κατά 442 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, βέβαια, 24% ΦΠΑ έχουν προϊόντα όπως τα ρούχα, τα παπούτσια, τα αυτοκίνητα, τα οποία σίγουρα δεν είναι πρώτης ανάγκης και άρα δεν υπάρχει λόγος να μειωθεί.

Είναι προφανές ότι στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν με μια πρόταση, που έχει μόνο επικοινωνιακά χαρακτηριστικά (και έχει ήδη αποτύχει σε άλλες χώρες), να δείξουν ένα φιλολαϊκό πρόσωπο. Αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει διότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη αποδείξει ότι αν το μέτρο ήταν ωφέλιμο για τους πολίτες θα το είχε ήδη νομοθετήσει.

Εξάλλου, ήδη έχουν μειωθεί πάνω από 60 φόροι και συγκεκριμένα πάνω από 50 την πρώτη τετραετία, 9 τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας και 12 από 1/1/2025 επιπλέον. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στις εξής παρεμβάσεις:

-Μονιμοποίηση, από τον Ιανουάριο του 2024, του προσωρινά επί πανδημίας μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που είχαμε, όπως στις μεταφορές, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών που σχετίζονται με την υγεία και τον καφέ, πλην του σερβιριζόμενου, δηλαδή μιλάμε για τον take away.

-Μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, Απρίλιος του 2022.

-Μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα από το 24% στο 13%, Νοέμβριος του 2023.

-Μόνιμη μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, Οκτώβριος του 2021.

-Μείωση τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, που ήταν 12% – 20%, στο 10% και κατάργηση για τους νέους, από 1η Ιανουαρίου του 2022.

Προσεχτικά βήματα και όχι υποσχέσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι νέες μειώσεις φόρων, οι οποίες προβλέπονται ήδη στον Προϋπολογισμό του 2025 και θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση, πρέπει να έχει διασφαλιστεί η υπεραπόδοση των εσόδων για τη φοροδιαφυγή και να μην ξεπεραστούν συγκεκριμένα όρια δαπανών. «Αναγνωρίζουμε ότι οι επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν γίνει αντιληπτές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το γεγονός όμως ότι η ελληνική οικονομία έχει "επιστρέψει" και από "οικονομία αντιπαράδειγμα" για την Ευρώπη, σήμερα αναπτύσσεται με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι ο ευρωπαϊκό μέσος όρος, είναι επιτεύγματα τα οποία σταδιακά γίνονται αντιληπτά από τους οι πολίτες καθώς εκείνα συμβάλλουν στη βελτίωση του εισοδήματός τους. Αυτός είναι, λοιπόν, ο μόνος δρόμος να δημιουργείς δουλειές, να μεγαλώνεις το ΑΕΠ, να μην πετάς κούφιες και ανέξοδες υποσχέσεις, ούτως ώστε, στο τέλος της ημέρας, να κριθείς γι’ αυτή την πολιτική», αναφέρουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση.