Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν περί προδοσίας και η απάντηση της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ ότι θα αλλάξει η ηγεσία της Ρωσίας κλιμακώνουν την ένταση. 

Πλέον, ο ρωσικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Βορονέζ όπου αυτόπτες μάρτυρες έχουν μιλήσει στο πρακτορείο Reuters και για κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων της Βάγκνερ.

Σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter, διακρίνεται δεξαμενή πετρελαίου έξω από τη Βορονέζ που έχει πάρει φωτιά, μετά από μάχες μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων και των μισθοφόρων της Βάγκνερ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η δεξαμενή χτυπήθηκε από ρωσικό ελικόπτερο με στόχο να καταστραφούν οι προμήθειες της οργάνωσης. Επίσης, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλλαγας της Βάγκνερ στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την πόλη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters. Νωρίτερα, οι δυνάμεις της Βάγκνερ φέρεται να κατέρριψαν ένα αεροσκάφος Antonov του ρωσικού στρατού πάνω από τη Βορονέζ. 

Ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μάχες σε αυτοκινητόδρομους και γέφυρες έξω από τη Βορονέζ, κατά τη διάρκεια των οποίων χτυπήθηκε το αυτοκίνητο μιας οικογένειας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και να τραυματιστούν σοβαρά η σύζυγος και η κόρη του.  

Την εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Βορονέζ, Αλεξάντερ Γκούσεφ. «Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης».

Η Βορονέζ απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής από το Ροστόφ, το οποίο η Βάγκνερ δήλωσε ότι ελέγχει. 

Στέλνει στρατό ο Καντίροφ 

Ο στρατός της Τσετσενίας έχει ήδη ξεκινήσει για να βοηθήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έγραψε στο Telegram ο Ραμζάν Καντίροφ.

«Μαχητές του υπουργείου Άμυνας και της Ρωσικής Φρουράς στην Τσετσενική Δημοκρατία έχουν ήδη φύγει για τις ζώνες έντασης. Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ενότητα της Ρωσίας και να προστατεύσουμε την κρατική της υπόσταση!» έγραψε ο Καντίροφ. 

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας συντάχθηκε πλήρως με τον Πούτιν και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Γεβγκένι Πριγκόζιν ως «μία πισώπλατη μαχαιριά» καλώντας τους Ρώσους στρατιώτες να μην αποδεχτούν οποιεσδήποτε «προκλητικές ενέργειες και αν απαιτηθούν σκληρά μέτρα, οι Τσετσένοι μαχητές είναι έτοιμοι να τα εφαρμόσουν», κατέληξε.