Ο απόλυτος τρόμος επικρατεί στη Φλόριντα, καθώς οι αρχές έχουν προχωρήσει σε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση προς τους κατοίκους που δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τις περιοχές που απειλούνται από τον φονικό τυφώνα Μίλτον: να γράψουν το όνομά τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι τους, ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν σε περίπτωση που εντοπιστεί η σορός τους.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γενική Εισαγγελέας της Φλόριντα, Άσλεϊ Μούντι, προειδοποίησε ότι όποιος επιλέξει να μείνει στις περιοχές που έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης, θα βάλει τη ζωή του σε τεράστιο κίνδυνο. «Πιθανόν να πρέπει να γράψετε το όνομά σας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι σας, ώστε να ξέρουν ποιος είστε όταν σας βρουν μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μούντι.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, περίπου 11,4 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται έχουν λάβει προειδοποίηση για την έλευση του τυφώνα Μίλτον με την περιοχή να μετρά ήδη τις πληγές της από την έλευση του φονικού τυφώνα Χέλεν πριν από μερικές εβδομάδες.

29344210.jpg

Σε παράκτιες ζώνες έχουν τεθεί σε ισχύ ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης - με περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους να καλούνται να εγκαταλείψουν τη δυτική Φλόριντα, μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της πολιτείας.

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους ντόπιους που αρνούνται να λάβουν υπόψη τους τις εντολές εκκένωσης καθώς πλησιάζει ο Μίλτον.

Παρακολουθήστε ζωντανά την πορεία του Τυφώνα προς τη Φλόριντα

Το δίλημμα των κατοίκων

Πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να φύγουν. Ανάμεσά τους ένας άνδρας αυτοαποκαλείται Τζο Σι, αλλά έχει πάρει το παρατσούκλι Υπολοχαγός Νταν, από τον χαρακτήρα της ταινίας Φόρεστ Γκαμπ.

29344714.jpg

Με το αριστερό του πόδι ακρωτηριασμένο στο γόνατο, ζει σε ένα ιστιοφόρο που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του κόλπου της Τάμπα.

Οι αρχές τον έχουν παροτρύνει να φύγει, αλλά ο ίδιος επέμεινε ότι θα παραμείνει στη θέση του σε μια σειρά από διαδικτυακά βίντεο.

«Ο Θεός με έστειλε εδώ... μου είπε να είμαι εδώ, οπότε κάνω αυτό που μου είπε να κάνω», είπε.

«Όποιος προσπαθήσει να με διώξει από εδώ, δεν είναι του Θεού, γιατί ο Θεός μου είπε ότι εδώ είναι το μέρος που πρέπει να είμαι και γι' αυτό το κάνω.

«Δεν ανησυχώ. Αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με όσα έχω περάσει. Δεν είναι καν μια μικρή ενόχληση, γιατί το μόνο που θα συμβεί είναι ότι όλοι θα βραχούν, αλλά εγώ θα είμαι μια χαρά, γιατί είμαι σε μια βάρκα, που επιπλέει» προσθέτει.

29344091.jpg

Ο Στιβ Πάρις λέει ότι επέλεξε να μείνει στο σπίτι του καθώς πιστεύει ότι είναι «πλέον πολύ αργά» για να φύγει.

«Αν φύγουμε, μήπως μας πιάσει η καταιγίδα με το αυτοκίνητό μας; Κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε», είπε στην πρωινή εκπομπή του BBC Radio 5 Live.

Τι παίρνουν μαζί τους οι κάτοικοι

Αντίθετα ο Ματ Φαουστίνι αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι του για πρώτη φορά μαζί με τη μητέρα του.

Όπως λέει η οικογένειά του είναι έτοιμη και έχει προμηθευτεί μετρητά, καύσιμα και ινσουλίνη για τη μητέρα του, η οποία πάσχει από διαβήτη.

Η κοινότητα έχει «συσπειρωθεί», λέει, με τους γείτονες να βοηθούν να σφραγίσουν τα παράθυρα του σπιτιού του.

«Το μεγαλύτερο πράγμα για το οποίο ανησυχούμε, ειδικά στην πόλη μου, είναι ότι έχουμε μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων και πολλοί από αυτούς ζουν σε τροχόσπιτα που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980», λέει στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

Ερωτηθείς για το ποιο μη απαραίτητο αντικείμενο έχει πακετάρει, λέει στην εκπομπή: «Η οικογένειά μου έχει αγγλικές και σκωτσέζικες ρίζες, οπότε έχουμε ένα οικόσημο που έχει κληρονομηθεί στην οικογένειά μας.

«Έχουμε ένα οικογενειακό δέντρο που χρονολογείται από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Λονδίνο και το οποίο έφτιαξε η γιαγιά μου με το χέρι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τηλεοράσεις, τέτοια πράγματα».