Στον πυρήνα των δραματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η φιγούρα του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε ο μακροβιότερος πολιτικός αρχηγός της Μεταπολίτευσης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και τη διάσπαση με την «Ομπρέλα», μεγάλο σε ηλικία, ιστορικό στέλεχος του χώρου ετοιμάζει ένα κείμενο-φωτιά που θα συζητηθεί.

Οι πληροφορίες θέλουν να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας φέρει μια πρόσθετη κληρονομιά ιστορικών ευθυνών. Ανέχτηκε τόσα χρόνια, για λόγους ψυχισμού αλλά και εσωτερικής αδυναμίας, τους «ελάχιστους» δίπλα του. Τους νωχελικούς κομιστές μιας μοντέρνας Αριστεράς, που υπάρχει μόνο στο σκουριασμένο και ξεπερασμένο από τις εξελίξεις μυαλό τους. Μοιραία, η ρωγμή στη μακαριότητα συνοδεύεται επίμονα από συνταρακτικές αναταραχές». Στη συνέχεια θα βάζει θέμα αυτοκριτικής του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των πραγμάτων στο κόμμα, αλλά και για τις «διάτρητες» διαδικασίες του καταστατικού που επέτρεψαν σε ένα άγνωστο πρόσωπο να γίνει πρόεδρος.

Αλλες πληροφορίες μιλούν για την ταυτόχρονη αποχώρηση του συγγραφέα από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί και αυτός ότι δεν έχει καμία σχέση με ένα πραγματικό κόμμα της Αριστεράς. Ηδη στην προεδρική φρουρά ετοιμάζουν απάντηση ανάλογου μεγέθους, η οποία μπορεί να κάνει λόγο για στελέχη που ανήκαν στη λεγόμενη «τραπεζική Αριστερά».

Αν όλα τα παραπάνω γίνουν έτσι, είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η εσωστρέφεια που θα ακολουθήσει. Θυμίζουμε πάντως ότι σε ανάλογη επίθεση σε ιστορικό στέλεχος –στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη– κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας είχαν συγκεντρωθεί 99 υπογραφές προς υποστήριξή του.