Ο εξ Αμερικής υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, βρέθηκε στη Μακρόνησο, στο ιδεολογικό τοπόσημο της ελληνικής Αριστεράς, για τις επικοινωνιακές ανάγκες της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας του. Περιηγήθηκε στο χώρο, με την κάμερα του Νίκου Σούλη να τον ακολουθεί, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα – σαν να βλέπεις Βίσση και Καρβέλα στον «Τελευταίο χορό», συμπτωματικά του ίδιου σκηνοθέτη.

Με το απαραίτητο διδακτικό ύφος και τον απαιτούμενο για την περίσταση αφηγηματικό στόμφο, απαρίθμησε προσωπικότητες της πολιτικής και των Τεχνών που βίωσαν την εξορία στο νησί τότε που «η Ελλάδα κόπηκε στα δύο», έστειλε μήνυμα αναφορικά με την ενότητα του κόμματος την επομένη των εκλογών (παρότι μία ακόμη διάσπαση έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα), μίλησε για αλληλεγγύη, ξέθαψε το «μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς», έκλεισε το μάτι στη νέα γενιά ψηφοφόρων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «είμαι εδώ για να μιλήσω στους ανθρώπους της γενιάς μου και τους νεότερους από μένα» και εμφάνισε τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη σε ρόλο κομπάρσου μπετατζή - οικοδόμου εν μέσω ερειπίων (μάλλον πρόκειται για κάποιο reference στη μελλοντική ανοικοδόμηση του κόμματος που ονειρεύεται). Και όλα αυτά με απαλή μουσική υπόκρουση εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ των 90s.

Ανεξάρτητα από το κιτς του όλου θεάματος, ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στους κόλπους του κόμματος. Μάλλον αυτός ήταν και ο μόνος στόχος του βίντεο. Να φανεί ότι του επιτίθενται όλοι επειδή τον φοβούνται ή τον ζηλεύουν ή και τα δύο... Ποιος ξέρει; Πάντως ο στόχος επετεύχθη, αφού δεκάδες επώνυμα και μη στελέχη αντέδρασαν στα social media για την επιλογή του τόπου, αλλά και την έλλειψη σοβαρότητας.

Και κάτι ακόμη: Η τελευταία φορά που η Αριστερά βασανίστηκε δεν ήταν στη Μακρόνησο, σύντροφε Στέφανε. Ηταν στο Σύνταγμα τον Ιούλιο του 2015, όταν ο σύντροφος και συναγωνιστής Τσίπρας, αφού έβαλε τη νεολαία να χορέψει σε ρυθμούς επαναστατικούς, στη συνέχεια της πέρασε υπόθετο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το υπενθυμίζουμε διότι τότε εσύ δεν προλάβαινες να τα παρακολουθήσεις αυτά, καθότι ήσουν busy βγάζοντας λεφτά για τα «κοράκια της Goldman Sachs».

«Κλασική περίπτωση βλάβης»

Πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρωτοσχολιάσεις αναφορικά με το νέο βίντεο του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσέλακη από την επίσκεψή του στη Μακρόνησο: ότι μιλάει εξ ονόματος της Αριστεράς στο σύνολό της χωρίς να μαζεύει ένα τελάρο ντομάτες κάθε φορά, ότι κάνει... σημαία την αναβίωση εν έτει 2023 «του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς», ότι εμφανίζεται ως γκεστ ο Αποστολάκης (ο ναύαρχος Αποστολάκης...) ντυμένος σαν άλλος Τάσος Κωστής στη βιντεοταινία «Κλασική περίπτωση βλάβης», ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα συριζαίων που βλέπει όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια και αναφωνεί ξελιγωμένη «Στέφανε, σώσε μας, μόνο εσύ μπορείς», ότι η Αριστερά υπόκειται έναν ακόμη διασυρμό διά της γελιοποίησης ιστορικών χώρων εξορίας και βασανισμού;

Απαιτούνται μεγάλες τομές

Βοήθεια ύψους 2,25 δισ. ευρώ για να στηριχθούν όσοι έχασαν τα πάντα στη Θεσσαλία εξασφάλισε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Πόροι κρίσιμοι για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανοικοδόμησης, για να ξαναγίνουν από την αρχή σπίτια, δουλειές, υποδομές και καλλιέργειες. Είναι μια εξασφάλιση, όμως τα δύσκολα δεν τελειώνουν εδώ. Τώρα αρχίζουν... Εγραφα προχθές για το πόσο δύσκολο είναι όλοι αυτοί οι πόροι να γίνουν πραγματικό χρήμα που θα πέσει στην αγορά και στους πληγέντες. Χρειάζονται μεγάλες τομές στη διαχείριση και απαιτείται η μέγιστη δυνατή ευελιξία, γεγονότα που παραδέχτηκε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή δήλωσή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλιώς, όλα αυτά θα παραμείνουν υποσχέσεις, τα χρόνια θα περνούν, τα προβλήματα θα παραμένουν και δεν θα γίνει απολύτως τίποτε. Η καλύτερη απόδειξη είναι ότι ακόμη και αυτά τα 2,25 δισ. δεν προέκυψαν από το πουθενά. Αποτελούν υπόλοιπα παρελθόντων προγραμμάτων που έκλεισαν διαχειριστικά χωρίς να προλάβουν να απορροφηθούν.