σουχλίστρα (η) 1. αυτή που ύπουλα διαβάλλει κάποιον, αυτή που κουτσομπολεύει προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα «ο Θεός να σε φυλάει από σουχλίστρες σαν την Ολγα» ΣΥΝ κατίνα 2. πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς «δύσκολο να διαλέξεις ποιος είναι πιο σπουδαία σουχλίστρα ανάμεσα στον Αλέξη τον Τσίπρα και τον Στέφανο τον Κασσελάκη».

Εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο, τον οποίο φέρνει σε πέρας όχι απλώς στην εντέλεια αλλά πέρα και πάνω από κάθε προσδοκία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει κι έναν ρόλο επιμορφωτικό. Δεν αναφέρομαι στο ότι μας μαθαίνει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κατάντια των στελεχών ενός κόμματος και πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος που κάποτε είχε εξουσία και ξαφνικά συνειδητοποιεί τη μηδενική επιρροή του στην κοινωνία. Αυτά άλλωστε εντάσσονται στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας. Οταν μιλάω για επιμορφωτικό ρόλο, αναφέρομαι στη γλώσσα, η οποία χάρη στους συντρόφους γίνεται πιο πλούσια. Ετσι, από τον σύντροφο Πολάκη μάθαμε τη λέξη «σουχλίστρα» της οποίας ο αψύς Σφακιανός έδωσε τον ορισμό λέγοντας ότι είναι «αυτή που βάζει σπιουνιές, που όλο κουτσομπολεύει και συνεχώς λέει μου ’καναν αυτό, μου ’καναν εκείνο». Δεν διευκρίνισε βέβαια σε ποιον αναφέρεται, αλλά είναι κάπως δύσκολο να σκεφτεί κανείς άλλον από τον Στέφανο με τα κολλητά ρούχα.

Αυτοσυγκράτηση

Μπορεί να είναι όλα νόμιμα και ποθενεσχικώς δικαιολογημένα. Αυτό που είναι εντελώς αδικαιολόγητο είναι το να είσαι υπουργός και να μην μπορείς να κρατηθείς από το να κάνεις μια αγοραπωλησία, η οποία αναπόφευκτα θα συζητηθεί και θα δημιουργήσει κακές εντυπώσεις, όχι μόνο για σένα αλλά και για την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχεις.

Κάπως αργά κατάλαβαν τι έκαναν

Αξίζουν συγχαρητήρια στον σύντροφο Ζαχαριάδη, τον οποίο άκουσα να λέει: «μας εξευτέλισε… έβαλε εμένα να βγαίνω και να μασάω τα λόγια μου για το Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια προεκλογικά και δεν μίλαγα… έκανα γαργάρα το Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια αριστερός άνθρωπος και έλεγα αηδίες στην τηλεόραση, επειδή τα έλεγε ο πρόεδρος». Δεν συναντά κανείς συχνά κομματικά στελέχη που να παραδέχονται δημοσίως ότι ο ρόλος τους είναι αυτός της αρκούδας που χορεύει στον ρυθμό του εκάστοτε αρκουδιάρη-προέδρου.

Ξηγημένα

Το «αν επιλέξετε να μείνετε στις περιοχές για τις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση, θα πεθάνετε» της δημάρχου της Τάμπα είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς πρέπει να μιλάνε οι σοβαροί αξιωματούχοι όταν θέλουν να πείσουν αυτούς στους οποίους απευθύνονται. Απλά και με σαφήνεια, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης των συνεπειών της κάθε απόφασης.