Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έγγραφο των αρχών του 20ού αιώνα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο της οικογένειας Αλεξάκη στην Κρήτη, μιλάει για πολλά. Με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 1913, ο υπογράφων Γεώργιος Βολάνης, Αρχηγός Εθελοντικού Σώματος Μοναστηρίου Μακεδονίας, πιστοποιεί ότι ο Εμμανουήλ Χαρ. Αλεξάκης, προπάππος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κούβελα (από την πλευρά της μητέρας του), «εξ Σκορδαλού Κυδωνίας, υπηρέτησεν ως οπλίτης εις το υπ’ εμέ Σώμα. Έλαβεν ενεργό μέρος εις όλας τας γενομένας μάχας εις Μακεδονία ήτοι εν …….. Σιατίστη, Μαυρόβου και λοιπαίς από 10 Σ/βρίου 1912 έως 30ης Νοεμβρίου 1912, καθώς και εν Ηπείρω, ήτοι εις ...., Δραμισσούς, …., ...., …. και λοιπαίς από 30 Ν/βρίου 1912 μέχρι 20ην Ιανουαρίου 1913 αγωνιζόμενος πάντοτε εις την πρώτην γραμμήν του πυρός και εν γένει υπηρέτησε τον ιερόν αγώνα μετά ζήλου και αυταπαρνήσεως. Χανιά 20 Σ/βρίου 1913, ο πιστοποιών Αρχηγός (τίθεται Σφραγίδα) - Γ. Βολάνης. Βεβαιούται η γνησιότης της άνω υπογραφής και σφραγίδος, Χανιά 20 Σεπτεμβρίου 1913, Κυριάκος Κωνστ. Μητσοτάκης, Γενικός αρχηγός των εθελοντικών Σωμάτων Μοναστηρίου Μακεδονίας». Επίσης, «βεβαιούται ότι ο Εμμ. Αλεξάκης κατετάχθη εις το ενταύθα Στρατολογικόν Γραφείον την 30ην Σεπτεμβρίου 2012 εις το εθελοντικόν Σώμα Γ. Βολάνη». Το έγγραφο φέρει τη σφραγίδα του Στρατολογικού Γραφείου Κρήτης και (τρία) χαρτόσημα της εποχής εκείνης. Βεβαιώνεται επίσης από τον υπογράφοντα (τίθεται Σφραγίδα) - Γ. Λιόλιο, Συνταγματάρχη Μηχανικού και Πρόεδρο της επιτροπής εξοπλισμού εθελοντικών Σωμάτων και (για την ακρίβεια της αντιγραφής) από τον Διευθυντή του Στρατολογικού Γραφείο Κρήτης, …… Χαδιαράκης.

Οι δύο διαδοχικοί Βαλκανικοί Πόλεμοι ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1912 και έπαυσαν τον Αύγουστο του 1913. Το τίμημα για την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών της Ηπείρου, της Μακεδονίας, νησιών του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου ήταν μεγάλο, καθώς οι ελληνικές απώλειες ξεπέρασαν συνολικά τους 50.500 άνδρες. Η Ελλάδα απελευθέρωσε ελληνικούς πληθυσμούς που στέναζαν υπό τον τουρκικό ζυγό και η εδαφική επικράτεια της χώρας διπλασιάστηκε, όπως και ο πληθυσμός της. Γράφτηκαν πολλές χρυσές σελίδες ηρωισμού με αναρίθμητες ανδραγαθίες και θυσίες «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» (όπως έγραψε ο βάρδος Γεώργιος Κλεάνθης) που μας εμπνέουν και θα μας εμπνέουν στο επέκεινα. Η συνεισφορά των οικογενειών Μητσοτάκη και Αλεξάκη στους εθνικούς αγώνες είναι τεράστια. Ο Κυριάκος Κων/νου Μητσοτάκη, παππούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προπάππος του Γρηγόρη Δημητριάδη από την πλευρά της μητέρας του, διετέλεσε Γενικός αρχηγός των εθελοντικών Σωμάτων Μοναστηρίου Μακεδονίας. Τα Σώματα αυτά, δημιουργήθηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού και είχαν ως αποστολή τους να παρεισφρέουν σε τουρκοκρατούμενα ελληνικά εδάφη, να ανιχνεύουν για λογαριασμό του Στρατού μας και να κάνουν σαμποτάζ.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του πρωθυπουργού, πολέμησε το 1940-41 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη Μακεδονία και συμμετείχε στην Αντίσταση κατά Των Γερμανών, από τις γραμμές της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης (ΕΟΚ), ενώ ως δικηγόρος ανέλαβε την υπεράσπιση αγωνιστών της Αντίστασης στο Στρατοδικείο των Χανίων. Για αυτή του τη δράση συνελήφθη, φυλακίσθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δις από τους κατακτητές. Η εκτέλεσή του αποφεύχθηκε, καθώς συμπεριλήφθηκε μετά από κινητοποίηση των Κρητικών σε ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των Συμμάχων και των Γερμανών. Για όλα τα παραπάνω, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τιμήθηκε - τη δεκαετία του ’80 - από τους Βρετανούς.

Όλα τα παραπάνω λένε πολλά. Σε μια εποχή που η διακίνηση θεωριών συνωμοσίας, οι ψευδείς ειδήσεις και οι απόπειρες δημιουργίας «εντυπώσεων» βρίσκονται σε έξαρση, έρχονται ιστορικά ντοκουμέντα να προσθέσουν ψηφίδες στο μωσαϊκό της ηρωικής ιστορίας μας και να τη λαμπρύνουν ακόμα περισσότερο. Ποταμοί αίματος χύθηκαν για την Ελευθερία. Το αίμα νερό δεν γίνεται. Το DNA της ελληνικής κεντροδεξιάς ήταν, είναι και θα είναι πατριωτικό.