Φτάσαμε στο 2023 για να αποφασίσει η Πολιτεία ότι με την εγκατάσταση σταθερών καμερών στην Αττική αντιμετωπίζονται καλύτερα εγκληματικότητα και κυκλοφοριακά προβλήματα.

Μετά από πολλές δεκαετίες που το κράτος δεν ήταν σε θέση να τοποθετήσει κάμερες για την ασφάλεια των πολιτών, επιτέλους αλλάζει κάτι και η Ελληνική Αστυνομία σχεδιάζει την εγκατάσταση 750 σταθερών καμερών σε όλη σχεδόν την Αττική, τόσο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όσο και για θέματα Tροχαίας όπως είναι το κυκλοφοριακό.

Ήδη αργήσαμε

Ήδη αργήσαμε πολύ, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Από τη δεκαετία του 1980 σοβαρά κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία έχουν τοποθετήσει κάμερες για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας. Σε εμάς εκείνη την περίοδο είχαν αντιδράσει κάποιοι «προοδευτικοί» και το κράτος υπέκυψε στις πιέσεις της μειοψηφίας.

Από τότε έχουν αλλάξει τουλάχιστον δέκα κυβερνήσεις για να φτάσουμε στο 2023 και να αποφασίσει επιτέλους η Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι πρέπει να είναι συνεχής η παρακολούθηση από την Ελληνική Αστυνομία μέσω καμερών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει ολόκληρη την Αττική.

Το ευχάριστο είναι ότι οι κάμερες δεν θα τοποθετηθούν όπου να ’ναι. Μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα η οποία θα περιλαμβάνει ανάλυση των περιοχών της Αττικής με βάση τα περιστατικά παραβατικότητας και οι κάμερες θα τοποθετηθούν με βάση αυτόν το χάρτη και με βάση τις ανάγκες και αυξημένη αστυνόμευση της κάθε περιοχής.

Για να καταλάβετε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε σχέση με άλλα σοβαρά κράτη που έχουν τοποθετήσει χιλιάδες κάμερες στους δρόμους, αυτή τη στιγμή στην Αττική λειτουργούν μόλις 18 κάμερες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ οι κάμερες της Περιφέρειας Αττικής που όμως χρησιμοποιούνται για την κυκλοφορία είναι περίπου 150.

Με αυτόν τον αριθμό των καμερών δεν μπορεί κανένα κράτος στον κόσμο να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και τη βαριά παραβατικότητα που υπάρχει σχεδόν παντού. Μόνο που πρέπει το μέτρο να επεκταθεί και στους μάχιμους αστυνομικούς. Να φέρουν στον εξοπλισμό τους μικροκάμερες, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα κράτη του πλανήτη.

Μακάρι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να το δούμε άμεσα και αυτό. Αλλωστε το είχε συμπεριλάβει στο κυβερνητικό πρόγραμμά της από το 2019 η ΝΔ. Καιρός να γίνει πράξη…