Από το... διορισμό του νέου πρωθυπουργού στην (πολιτική) εξαφάνιση! Ο λόγος για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος χθες εν μέσω τραγουδιών (και όχι πινγκ πονγκ ή παιχνιδιών μπάσκετ) γιόρτασε την 3η Σεπτέμβρη. Κι αυτή τη φορά μπορεί να μην τραυματίστηκε όπως είχε συμβεί πέρυσι (ρήξη χιαστών), αλλά πολιτικά εμφανίζεται βαριά «τραυματισμένος».

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Στο ΠΑΣΟΚ «σφάζονται» για τα αυτοδιοικητικά, καθώς πράσινα στελέχη (ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας όπως ο Σαργκάνης) παίρνουν ηχηρές μεταγραφές σε «μπλε» ψηφοδέλτια, με τον πρόεδρο του κόμματος, ανήμπορο, να μην τους διαγράφει. Με άλλα λόγια, η ενότητα έχει πάει περίπατο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι έρχεται μια ακόμη ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το ΠΑΣΟΚ.

Ο πολιτικός που θα δημιουργούσε δήθεν τις συνθήκες για να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας άγεται και φέρεται από τα στελέχη του, τα οποία προφανώς βλέπουν ότι τελικά στόχος θα είναι να παραμείνει κάπου στο 10%. Κι αυτό, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ανακάμπτει, καθώς ουδείς από τους υποψήφιους νέους προέδρους έχει τη δυναμική που απαιτείται, τη στιγμή που πλέον αποδομείται πλήρως και η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, μετά τις αποκαλύψεις για τη φρουρά που ζήτησε και γενικότερα για το βιογραφικό του, το οποίο μάλλον παρουσίασε λίγο διαφορετικά από την (σκληρή) πραγματικότητα!

Δυσοίωνο μέλλον

Ο κ. Ανδρουλάκης, που πριν από τις εκλογές, εμφανιζόταν ως ένας σημαντικός πόλος του πολιτικού σκηνικού, σχεδόν ως αυτός που θα έδινε το... χρίσμα στον επόμενο πρωθυπουργό, τώρα παλεύει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με το μέλλον του να μοιάζει δυσοίωνο. Η πρόσφατη παρουσία του στη Βουλή, μάλιστα, επιβεβαίωσε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι δεν... τραβάει. Τα στοιχεία που παρουσίασε όχι μόνο δεν έφεραν σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά απεδείχθη ότι επιχείρησε να παρουσιάσει μια στρεβλή εικόνα για να κερδίσει επικοινωνιακά. Και προφανώς κατάφερε να εκτεθεί.

Η φράση του κ. Μητσοτάκη «δεν ξέρετε τι λέτε» ήταν ενδεικτική, για να έρθει λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του να αποδομήσει πλήρως την ομιλία Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «στρεβλή» εικόνα, την οποία έδωσε με τα στοιχεία του ο κ. Ανδρουλάκης και τον κατηγόρησε πως, σε αντίθεση με τον ίδιο που ζει «σε αυτόν τον πλανήτη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έρχεται στη Βουλή και δεν ακούει «τίποτα», παρουσιάζοντας μια άλλη πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μεν πως όλες οι χώρες της Μεσογείου έχουν κάποιες χρονιές με πολλές καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά πρέπει τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα και πάντα να γίνονται οι σωστές συγκρίσεις. «Δεν γίνεται να πετάμε νούμερα δεξιά και αριστερά, για να λέμε ότι είμαστε χειρότερα από τους άλλους» και ανέφερε το παράδειγμα χωρών όπως η Πορτογαλία, η οποία είχε ένα εκατομμύριο καμένα στρέμματα πέρυσι, και η Ισπανία. Και θύμισε πως στο Μάτι χάσαμε 104 ανθρώπους, κάτι που, όπως είπε, «δεν αποτυπώνεται σε καμία οριζόντια στατιστική».

Προβληματισμός

Τα χαμόγελα μετά τις εκλογές, πλέον, έχουν δώσει τη θέση τους στον προβληματισμό. Η φράση το βράδυ της Κυριακής της 26ης Ιουνίου «ξαναπιάσαμε το νήμα της Ιστορίας και ενώνουμε τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας με τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες», έχει ξεχαστεί και παράλληλα η γκρίνια στο εσωτερικό δημιουργεί μια δύσκολη συνθήκη για τον κ. Ανδρουλάκη. «Λευκή επιταγή» δεν έχει, σημειώνουν στελέχη, που διακρίνουν πως το «πράσινο» μέλλον δεν φαντάζει μάλλον δυσοίωνο, μολονότι η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στα πραγματικά ισχυρά διψήφια ποσοστά!

Σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, στις 9 Ιουνίου 2024, είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές. Εκεί πραγματικά θα κριθεί εάν τελικά ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πραγματικά εφικτός ή αποτελεί (όπως πιστεύουν αρκετοί) όνειρο θερινής νυκτός.