«Το πληρώσαμε, το μάθαμε το μάθημα και θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μήνα» δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Μόνο που και αυτό το… μάθημα το πληρώνει ο ελληνικός λαός, η ίδια η χώρα που σύρθηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζει και πολιτεύεται με συνεχείς… αυταπάτες. Εξαπατά τους πολίτες και στη συνέχεια δηλώνει ότι μαθαίνει από τα λάθη του. Όπως αυτά για παράδειγμα που το 2015 οδήγησαν τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο. Και κυρίως φέσωσαν τον ελληνικό λαό με 100 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωνε το 2016 «εγώ ο ίδιος έχω παραδεχθεί πως υπολογίσαμε διαφορετικά και με έναν πιο ρομαντικό, αν θέλετε, ιδεαλιστικό τρόπο, μια ρομαντική προσέγγιση ότι η Ευρώπη, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη, θα υπολόγιζαν πολύ περισσότερο το πολιτικό κόστος, από την επιβολή μιας ψυχρής, κυνικής πολιτικής, που στο τέλος θα δημιουργούσε τεράστια πολιτική ζημιά στην Ευρώπη. Τελικά δεν έγινε αυτό. Και οι προοδευτικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν σε αυτήν τη σκληρή στάση δεν είχαν τόσο ισχυρή φωνή ώστε να μεταπείσουν ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη».

Και ύστερα ήρθε το χάος. Η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και η διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει «πιο έμπειρος» μέσα από τα μαθήματα που είχε πάρει και τα οποία του πλήρωσαν τελικά οι πολίτες.

Έχει δηλώσει μάλιστα, επικαλούμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι «Το άλλο όνομα του λάθους είναι η εμπειρία και εγώ είμαι πιο έμπειρος πια». Παρ’ όλα αυτά εμφανίζεται ξανά και ξανά να επαναλαμβάνει μια ακραία διχαστική ρητορική. Να επιδιώκει να διαχωρίσει τους πολίτες με το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» να επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο.

«Η απλή αναλογική ήταν ένα στρατηγικό λάθος! Μια επιλογή ηττοπάθειας! Το πληρώσαμε, το μάθαμε το μάθημα και θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μήνα» είπε επίσης ο Γιάννης Μαντζουράνης. Το δηλώνει και ο Αλέξης Τσίπρας πλέον στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του.

Μόνο που κατάφερε μια ακόμη φορά να προκαλέσει πλήγμα σοβαρό στη χώρα αφού την έσυρε για μικροκομματικούς λόγους σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που, πέραν των καθυστερήσεων ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων που θα συνεργήσουν στην ανάπτυξη, προκάλεσαν και ένα επιπλέον κόστος. Διότι οι εκλογικές αναμετρήσεις κοστίζουν. Και αυτή της 25ης Ιουνίου ήταν απλά το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει προσκόμματα στην εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Εμφανίζεται δε να ξαναδηλώνει πιο έμπειρος. Και να υποστηρίζει πως έχει σχέδιο να κυβερνήσει που όμως δεν αποκαλύπτει. Αντιθέτως, επιλέγει και πάλι σε αυτήν τη φάση να ανασύρει τον μπαμπούλα μιας δεξιάς που υπάρχει μόνο στις αυταπάτες του ίδιου και του κόμματός του.