Με πολύ ξεκάθαρη στρατηγική έφτασε στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ένα πλάνο που βασίζεται σε τρεις πυλώνες και το οποίο θεωρείται ότι είναι η συνταγή που θα φέρει την καθαρή αυτοδυναμία, η οποία για να επιτευχθεί χρειάζεται ποσοστό άνω του 40%. Με δεδομένο ότι το πλαίσιο των εκλογών έχει διαμορφωθεί ήδη από την 21η Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία το πρώτο που απέφυγε ήταν κάποιο σοβαρό λάθος που θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Γι’ αυτόν το λόγο η εντολή κεντρικά από τους κυρίους Ακη Σκέρτσο και Παύλο Μαρινάκη προς τα στελέχη του κόμματος είναι να επικεντρώνονται στα απολύτως βασικά και να αναπαράγουν το κεντρικό μήνυμα. Ο δεύτερος στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, να αφήσουν πίσω οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που παράγει τοξικότητα, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της Ροδόπης, και να μιλήσουν περισσότερο για το σχέδιο της επόμενης τετραετίας.

Ο τρίτος πυλώνας είχε να κάνει με την τακτική που ακολούθησε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει την πόλωση και την αντιπαράθεση. Ο κ. Μητσοτάκης, όπου προκλήθηκε, απάντησε με ηπιότητα και επιχειρήματα, χωρίς καμία διάθεση πόλωσης του κλίματος με την αξιωματική αντιπολίτευση. Το βράδυ των εκλογών θα δοθούν τα εύσημα σε όλους όσοι συμμετείχαν στην προεκλογική καμπάνια και στον πολιτικό σχεδιασμό.