Βαθαίνει το ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τους νέους τομεάρχες του κόμματος.

Οι νέοι τομεάρχες

Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου

Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών- αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος

Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης

Τομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου

Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών- αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς

Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών αρμόδια για θέματα διαφάνειας: Ραλλία Χριστίδου

Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς

Τομεάρχης Ανάπτυξης: Χρήστος Γιαννούλης

Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Τομεάρχης Παιδείας: Αθηνά Λινού

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά

Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα

Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας

Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης

Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Γιάννης Σαρακιώτης

Αν. Τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης

Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού

Τομεάρχης Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος

Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας

Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου

Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου

Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα

Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Νίνα Κασιμάτη

Αναπληρωτής τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός

Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Οι απειλές και η αντίδραση

Ήδη πριν από την ανακοίνωση αυτής της σκιώδους κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στάθηκαν απέναντι στην ανάρτηση - «τελεσίγραφο» Κασσελάκη, λέγοντας ότι «τορπιλίζει το κλίμα παραμονές του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών». Τα ίδια στελέχη αποτιμούν ως «αντικαταστατική» την «απειλή» της νέας ηγεσίας για «έξοδο» από τα ψηφοδέλτια, επικαλούμενα μάλιστα το Άρθρο 39 του κόμματος, το οποίο προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος αποφασίζονται από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές και κατόπιν από την Κεντρική Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως «αυτές οι πρακτικές δεν αντιστοιχούν στις αρχές του κόμματος», κάνοντας λόγο για «κινήσεις πανικού». Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι το άτυπο «μορατόριουμ» μεταξύ των τάσεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είχε εκπνεύσει μέχρι την σημερινή ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αν και ενέχει χαρακτήρα «γενικής αρχής» όπως σχολίασαν «προεδρικά» στελέχη, εντούτοις ανατρέπει πλήρως τα εσωκομματικά δεδομένα.

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Πριν την ανακοίνωση των τομεαρχών, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στην εξής ανάρτηση: 

«Το απόγευμα θα ανακοινωθούν οι Τομεάρχες που θα υπεραμύνονται της αλήθειας στη Βουλή.

Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη.

Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύεται και με ενθαρρύνει:

Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος.

Και οποία ή οποίος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο http://iSyriza.gr . Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς.»

Ο ρόλος του Πολάκη

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την πρώτη δηλαδή εσωκομματική ήττα του Στέφανου Κασσελάκη, όπου ανακοιώθηκαν οι πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ως υπερσυντονιστή τόσο της ΚΟ όσο και των Τομεαρχών που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η κίνηση αυτή, πέρα από τις πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις που αποτυπώθηκαν και στην τυπική κατά τ' άλλα διαδικασία της ψηφοφορίας στη συνεδρίαση, έχει φέρει μεγάλους τρυγμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και δίνεται η εντύπωση πως η διάσπαση εν τέλει δεν είναι μακριά. Κι αυτό γιατί τόσο τα στελέχη της ομπρέλας όσο και οι πιο μετριοπαθείς μεν αλλά κοντά στην Αχτσιόγλου δε, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους συνεχώς με κάθε ευκαιρία, είτε εντός του κόμματος είτε δημοσίως.

Το συνέδριο

Τέλος, το μεγαλύτερο αγκάθι που έχει μπροστά του ο Στέφανος Κασσελάκης και προσπαθεί να το αποφύγει αλλά δεν γίνεται, είναι το συνέδριο του κόμματος. Εκεί αναμένεται πραγματική «σφαγή» και μεγάλη άρνηση στις πρωτοβουλίες του Προέδρου, από τα διάφορα στρατόπεδα της Κουμουνδούρου. Γι' αυτό άλλωστε και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί συνεχώς να κερδίσει χρόνο και μέσω της αναβολής να καθησυχάσει τα στελέχη, όμως αυτή η τακτική δεν δείχνει να πετυχαίνει και πολύ. Αντιθέτως.

Οι αυτοδιοικητικές

Η ολοκληρωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές της αυτοδιοίκησης που προηγήθηκαν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, έφερε ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον κ. Κασσελάκη, δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος, βγήκε επανειλημμένα μπροστά να υποστηρίξει και να στηρίξει τις επιλογές του κόμματος παρότι δεν ήταν δικές του. Και με δική του πρωτοβουλία, κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι την Κυριακή που μας πέρασε θα βλέπαμε μία μάχη ανάμεσα στον καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, μια μάχη δηλαδή ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Θα έλεγε κανείς πιο λαϊκά πως «έβαλε τα χεράκια του κι έβγαλε τα ματάκια του» ο κ. Κασσελάκης με τη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη. Αλλά αυτό που έφερε ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην ηγεσία του κόμματος, είναι ότι τα επίσημα αποτελέσματα, κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ πέριξ του 10%, 7 μονάδες χαμηλότερα δηλαδή σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και την ηγεσία Τσίπρα. 

Το μέλλον δεν δείχνει και τα πιο καλά στοιχεία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως κι αυτό το βλέπουν και το υπερτονίζουν, όσοι είναι απέναντι στην ηγεσία.