Τελειωμό δεν έχει η «σφαγή» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη προς την κεντρική επιτροπή, καθώς και με την απάντηση των «87» που τον παραπέμπουν στην επιτροπή δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής. Οι δυο πλευρές εκτοξεύουν βαρύτατες κατηγορίες, όπως οι χθεσινές του Κώστα Ζαχαριάδη εναντίον του Ευάγγελου Αντώναρου. Ο κύριος Αντώναρος «σήκωσε το γάντι» και τα «έψαλλε» στον Κώστα Ζαχαριάδη και τη Ράνια Σβίγκου.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Κώστα Ζαχαριάδη, αναφορικά με την ανάρτηση που είχε κάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος εναντίον της Ράνιας Σβίγκου, ο κύριος Αντώναρος είπε ότι «πριν από μερικούς μήνες συνεδρίαζε εν κρυπτώ, με κάποια από τα μέλη -με πρόεδρο τον Κασσελάκη, χωρίς να του έχει εκφραστεί η δυσαρέσκεια ενός, ή άλλου οργάνου-, συνεδρίαζε λοιπόν για το τι θα κάνουν και πώς θα απομακρύνουν τον Στέφανο Κασσελάκη». Στη συνέχεια είπε ότι «υπάρχουν πολλά "ράμματα για τη γούνα της", δεν κατάφερε να οργανώσει τις Ευρωεκλογές με τον τρόπο που έπρεπε, δεν μπόρεσε να ελέγξει αυτό που έγινε με το πόθεν έσχες. Διότι, ξέρετε τι μας λένε; Μας λένε ότι το πόθεν έσχες κατατέθηκε και χθες υπήρχε διαρροή, μετά τη δημοσίευση στην ΕΦΣΥΝ, ότι "πώς διέρρευσε από εμάς; Ήταν σε κλειστό φάκελο και κανείς δεν τον είχε ανοίξει". Ποιος είχε τον κλειστό φάκελο; Εγώ τον είχα; Η γραμματέας του κόμματος».

Εδώ βέβαια, εγείρονται κάποια ερωτήματα: εάν πράγματι η γραμματέας του κόμματος συνωμοτούσε εις βάρος του προέδρου, κι αυτό έχει περιέλθει σε γνώση του, γιατί δε ζήτησε την παραίτησή της, ο Στέφανος Κασσελάκης; Είπαμε, άλλο πράγμα η μεγαθυμία -που του αποδίδει ο κύριος Αντώναρος- και άλλο πράγμα το να δέχεσαι μαχαιριές, τη στιγμή που το γνωρίζεις ότι σου έρχονται. Μάλλον, ο Στέφανος Κασσελάκης «έδωσε θάρρος στον χωριάτη»…

Η Σβίγκου και ο Ζαχαριάδης πρέπει να μάθουν να δουλεύουν

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν τη διαρροή την έκανε η ίδια η κυρία Σβίγκου, ο κύριος Αντώναρος είπε ότι «εγώ δε λέω. Εγώ σας λέω ότι έχει την ευθύνη της λειτουργίας. Από την Κουμουνδούρου -προφανώς- έγινε η διαρροή». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι είναι διαφορετικό πράγμα η ανεπάρκεια και κάτι εντελώς διαφορετικό η κατηγορία ότι «κάθεται για τα χιλιάρικα και τους οδηγούς», ο κύριος Αντώναρος είπε «σας λέω ότι είναι ανεπαρκής και ότι εισπράττει έναν μισθό, τον οποίον αν βγει στην ελεύθερη αγορά, δε θα το πάρει ούτε στο 1/3. Ξεκάθαρα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να δουλεύουν κιόλας. Διότι και ο κύριος Ζαχαριάδης, μετακλητός υπάλληλος είναι, έτσι; Είπε κάποτε ότι εγώ δεν έχω ένσημα στην Αριστερά. Εγώ έχω ένσημα στη Δημοκρατία, στην πρόοδο και στην υπηρεσία της πατρίδας, από υπεύθυνες θέσεις. Και έχω δουλέψει και 30 χρόνια ως δημοσιογράφος. Και έχω δουλέψει και 5 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πού έχει δουλέψει ο κύριος Ζαχαριάδης, ο οποίος παινεύεται ότι απ' τα 18 του, είναι στη λεγόμενη Αριστερά;».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι ο κύριος Αντώναρος βρήκε τον Κώστα Ζαχαριάδη στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν είπε ότι δεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ο κύριος Ζαχαριάδης δεν έχει ένσημα, ο κύριος Αντώναρος είπε «ήταν αμελητέα ποσότητα, ο κύριος Ζαχαριάδης. Αλίμονο να προσέκρουε η δική μου συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην παρουσία του κυρίου Ζαχαριάδη». Με όλα αυτά που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, μάλλον δεν κινδυνεύει μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης με διαγραφή. Κινδυνεύουν και άπαντες οι υποστηρικτές του. Είναι πολύ πιθανό τις προσεχείς ημέρες να δούμε κάτι ανάμεσα στη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» και τη «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών». Διότι πολύ απλά, δεν υπάρχει δρόμος μπροστά για ένα κόμμα τόσο βαθιά διχασμένο, ούτε και προοπτική ενότητας. Οι εκκαθαρίσεις -και ίσως κάποια διάσπαση- δε φαντάζουν πλέον ως σενάριο, αλλά ως κάτι το αναπόφευκτο.

Και μια -σχεδόν- σωστή ανάλυση του Αντώναρου

Στην επόμενη αποστροφή του λόγου του ο κύριος Αντώναρος είπε ότι «όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε 36% και μετά 35% το 2015, έχουν την εντύπωση -ο Αλέξης Τσίπρας το ήξερε-, έχουν την εντύπωση όλοι αυτοί που μιλάνε σήμερα για Αριστερά, με αναφορές στον εμφύλιο και δεν ξέρω πού αλλού, ότι το 36% των Ελλήνων που τον ψήφισε, έγιναν ξαφνικά Αριστεροί; Είναι πολίτες από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, οι οποίοι αποφάσισαν ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος -ο Αλέξης Τσίπρας- ήταν εκείνη τη στιγμή ο ικανότερος για να δώσει λύσεις στα προβλήματα που πίεζαν τη χώρα». Αυτή είναι μακράν η πιο σωστή -αλλά όχι και ολόσωστη- ανάλυση για το τι ακριβώς συνέβη το 2015, από χείλη ΣΥΡΙΖΑίου. Το αστείο όμως, είναι ότι προέρχεται από όψιμο ΣΥΡΙΖΑίο, όχι από κάποιο μέλος, το οποίο είναι «γέννημα - θρέμμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ακριβώς καταδεικνύει την εγγενή αδυναμία των Αριστερών, να μπορέσουν να μπορέσουν να κάνουν μια αμερόληπτη αποτίμηση των πεπραγμένων τους. Διότι στην Αριστερή ορθοδοξία, η Αριστερά «δε γίνεται» να κάνει λάθος.

Η δήλωση του Ευάγγελου Αντώναρου

Άννα Λιβαθυνού: «Εσείς κάνατε μια ανάρτηση για την κυρία Ράνια Σβίγκου, όπου γράψατε κάτι το οποίο και χθες σχολίασε ο κύριος Κώστας Ζαχαριάδης και έχετε ανάψει φωτιές με την ανάρτησή σας».

Ευάγγελος Αντώναρος: «Κοιτάξτε, η συγκεκριμένη γραμματεύς, το συγκεκριμένο πρόσωπο - θέλω να πω ένα πράγμα: θα θυμίσω ότι πριν από μερικούς μήνες -μετά το συνέδριο αν θυμάμαι καλά- συνεδρίαζε εν κρυπτώ, με κάποια από τα μέλη -με πρόεδρο τον Κασσελάκη, χωρίς να του έχει εκφραστεί η δυσαρέσκεια ενός, ή άλλου οργάνου-, συνεδρίαζε λοιπόν για το τι θα κάνουν και πώς θα απομακρύνουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Υπάρχουν πολλά "ράμματα για τη γούνα της", δεν κατάφερε να οργανώσει τις Ευρωεκλογές με τον τρόπο που έπρεπε, δεν μπόρεσε να ελέγξει αυτό που έγινε με το πόθεν έσχες. Διότι, ξέρετε τι μας λένε; Μας λένε ότι το πόθεν έσχες κατατέθηκε και χθες υπήρχε διαρροή, μετά τη δημοσίευση στην ΕΦΣΥΝ, ότι "πώς διέρρευσε από εμάς; Ήταν σε κλειστό φάκελο και κανείς δεν τον είχε ανοίξει". Ποιος είχε τον κλειστό φάκελο; Εγώ τον είχα; Η γραμματέας του κόμματος. Έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας».

Γιώργος Κακούσης: «Άρα, η Σβίγκου έχει κάνει τη διαρροή;»

Ευάγγελος Αντώναρος: «Εγώ δε λέω. Εγώ σας λέω ότι έχει την ευθύνη της λειτουργίας. Από την Κουμουνδούρου -προφανώς- έγινε η διαρροή».

Άννα Λιβαθυνού: «Ναι αλλά εδώ γράψατε στην ανάρτηση για κάποια χιλιάρικα ότι παίρνει η ίδια για μισθό, ότι κάθεται σε μια καρέκλα, κάτι για αυτοκίνητα».

Γιώργος Κακούσης: «Άλλο το ανεπαρκής που είπατε και άλλο να λέμε "κάθεται για τα χιλιάρικα και για τους οδηγούς"». 

Ευάγγελος Αντώναρος: «Εγώ πιστεύω ότι ωφελείται από τη μεγαθυμία του Στέφανου Κασσελάκη, που δε ζήτησε -δεν μπορούσε να την απομακρύνει-, αλλά δε ζήτησε την παραίτησή της. Και σας λέω ότι είναι ανεπαρκής και ότι εισπράττει έναν μισθό, τον οποίον αν βγει στην ελεύθερη αγορά, δε θα το πάρει ούτε στο 1/3. Ξεκάθαρα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να δουλεύουν κιόλας. Διότι και ο κύριος Ζαχαριάδης, μετακλητός υπάλληλος είναι, έτσι; Είπε κάποτε ότι εγώ δεν έχω ένσημα στην Αριστερά. Εγώ έχω ένσημα στη Δημοκρατία, στην πρόοδο και στην υπηρεσία της πατρίδας, από υπεύθυνες θέσεις. Και έχω δουλέψει και 30 χρόνια ως δημοσιογράφος. Και έχω δουλέψει και 5 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πού έχει δουλέψει ο κύριος Ζαχαριάδης, ο οποίος παινεύεται ότι απ' τα 18 του, είναι στη λεγόμενη Αριστερά;»

Γιώργος Κακούσης: «Όταν πήγατε στον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί ήταν ο Ζαχαριάδης. Δεν είπατε "δεν έρχομαι γιατί ο Ζαχαριάδης δεν είχε ένσημα"».

Ευάγγελος Αντώναρος: «Μα ήταν αμελητέα ποσότητα, ο κύριος Ζαχαριάδης. Αλίμονο να προσέκρουε η δική μου συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην παρουσία του κυρίου Ζαχαριάδη. Εκτός τούτου, θέλω να πω το εξής. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε 36% και μετά 35% το 2015, έχουν την εντύπωση -ο Αλέξης Τσίπρας το ήξερε-, έχουν την εντύπωση όλοι αυτοί που μιλάνε σήμερα για Αριστερά, με αναφορές στον εμφύλιο και δεν ξέρω πού αλλού, ότι το 36% των Ελλήνων που τον ψήφισε, έγιναν ξαφνικά Αριστεροί; Είναι πολίτες από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, οι οποίοι αποφάσισαν ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος -ο Αλέξης Τσίπρας- ήταν εκείνη τη στιγμή ο ικανότερος για να δώσει λύσεις στα προβλήματα που πίεζαν τη χώρα».