Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής της Κυριακής», ο Κασσελάκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του μεθαύριο Τετάρτη. Δεν κατανοώ τι σημαίνει το «σύμφωνα με πληροφορίες». Κομματικό έντυπο δεν μπορεί να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα του κόμματος που το εκδίδει και να ενημερώσει τη βάση; Τέλος πάντων, τόσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι πταίσμα. Οι δικές μου πληροφορίες πάντως λένε ότι δεν έχει καμία διάθεση να καταθέσει υποψηφιότητα ο ευειδής Στέφανος, καθώς θα πρέπει να καταθέσει το Πόθεν Εσχες -πράγμα που δεν θέλει διότι εκεί υπάρχουν «θέματα».
Αμφισβήτηση
Οι οπαδοί του Κασσελάκη διαρρέουν ότι στο συνέδριο θα αμφισβητήσει την απόφαση της ΚΕ για την έκπτωσή του και να παραμείνει πρόεδρος. Οπως έγραψε και ο Αγγελος Τσέκερης «αν ήμουν Κασσελάκης, θα έκανα μια μεγάλη συγκέντρωση, να έρθουν 6 με 7.000 από τις 70.000 που με ψήφισαν, να σειστεί ο τόπος, να τους δει και η κομματική νομενκλατούρα και να σκορπίσει σαν τα ποντίκια. Αμα έχεις τόση βάση, κρίμα να παλεύεις με στόρι στο ίνσταγκραμ». Ωστόσο, εάν δεν είσαι υποψήφιος, τι σόι προεκλογική συγκέντρωση να κάνεις…
Σταθεροί εκλογικοί κύκλοι;
Ανεξάρτητα με το πότε η κυβέρνηση θα επιλέξει να εκκινήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης (μπορεί να εκκινήσει το 2025, ωστόσο κάποιοι μιλούν για το 2027), η πρόταση για πρόβλεψη σταθερών εκλογικών κύκλων ανά τετραετία είναι μια σπουδαία αλλαγή. Σύμφωνα με το άρθρο 41, όπως ισχύει σήμερα, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της κυβέρνησης, που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Η πρόταση καταργεί τη δυνατότητα αυτή και καθιερώνει σταθερούς εκλογικούς κύκλους ανά τετραετία σε σταθερή μάλιστα ημερομηνία. Στην περίπτωση δε που η Βουλή απωλέσει τη δεδηλωμένη, προκηρύσσονται εκλογές για το εναπομείναν διάστημα του εκλογικού κύκλου, ώστε σε κάθε περίπτωση να επανέρχεται η λήξη της θητείας στη συνταγματικά προβλεπόμενη ημερομηνία.
Τον άδειασαν
Με ανακοίνωσή του την Παρασκευή το απόγευμα, ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε στο φιλοθεάμον κοινό του ότι με αφορμή τον θάνατο του Πακιστανού μετανάστη, «(…) επισκέφθηκα το ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα και έχω πραγματικά πολλές απορίες για το τι συνέβη εκεί. Δεν θεωρώ ότι έλαβα ξεκάθαρες απαντήσεις και μακάρι να δοθούν αυτές άμεσα από την έρευνα που διενεργείται. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος σε ένα κρατητήριο μόνος του και να βγαίνει νεκρός από αστυνομικό τμήμα της Ελλάδας του 2024 (…)». Ωστόσο, δεν πήγε και πολύ καλά η ανάρτηση, καθώς άμεσα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τον ισχυρισμό του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «ουδέποτε αστυνομικός παρείχε πληροφόρηση σχετικά με το περιστατικό (σ.σ.: τον θάνατο του 38χρονου Πακιστανού εντός του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα) σε τρίτο άτομο, παρά μόνο σε εισαγγελικές Αρχές».
Αντίστροφη μέτρηση
Η εβδομάδα που ξεκινάει είναι η τελευταία και πιο κρίσιμη για τους υποψήφιους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ. Την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες και οι χιλιάδες ψηφοφόροι, φίλοι, μέλη και υποστηρικτές του κόμματος θα προσέλθουν να επιλέξουν τη νέα ηγεσία που κατά τη γνώμη τους είναι σε θέση να το οδηγήσει ξανά στον δρόμο της εξουσίας. Από πλευράς μετρήσεων, μάχες στήθος με στήθος δίνουν οι τέσσερις από τους έξι υποψηφίους, σύμφωνα με τη μέτρηση της Metron για το MEGA, η οποία κατέγραψε τις τάσεις έως 23 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια μέρα πριν το debate. Οπως ανέλυσε ο Στράτος Φαναράς, στον δεύτερο γύρο ο κ. Ανδρουλάκης τους κερδίζει όλους. Η έκπληξη είναι ότι «το καλύτερο αποτέλεσμα απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη το φέρνει ο κ. Γερουλάνος», αλλά υπάρχει εξήγηση: «Είναι ο πιο δημοφιλής και συμπαθής και όταν ο ψηφοφόρος βρεθεί στο δίλημμα, ψηφίζει τον πιο συμπαθή». Ο κ. Φαναράς τόνισε ότι γενικά «το σκηνικό είναι ρευστό» και δεν θεωρεί πως το debate θα αντιστρέψει τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Θα συμφωνήσω και θα υπενθυμίσω ότι δεκάδες φορές έχω γράψει πως τα debate γενικά είναι ανιαρές και βαρετές φιέστες μονολόγων που δεν επηρεάζουν. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο της μέτρησης του κ. Φαναρά είναι ότι το 20% που δηλώνουν ότι μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν, δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ και το 10% του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα φαινόμενα, οι πρώτοι αποτελούν δυνητική δεξαμενή ψήφων της κ. Διαμαντοπούλου και οι δεύτεροι του κ. Δούκα.