H ομοσπονδιακή δικαστής Τάνια Τσάτκαν δημοσιοποίησε την επεξεργασμένη πρόταση του Ειδικού Εισαγγελέα Τζακ Σμιθ [Criminal No. 23-cr-257 (TSC)], η οποία προσδιορίζει τα όρια ασυλίας του Ντόναλντ Τραμπ μέσα από τη νομολογία σχετικά με την ασυλία των Αμερικανών προέδρων.

Οι επικαιροποιημένες ομοσπονδιακές κατηγορίες που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση εμπλοκής του Τραμπ στο αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 (Trump’s DC Election Interference Case) αφορούν παράνομες ενέργειες που έκανε ως υποψήφιος -όχι ως πρόεδρος- ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Κατά την κρίση της δικαστή, «ο βασικός άξονας ήταν η εξαπάτηση, οι εν γνώσει ψευδείς ισχυρισμοί του κατηγορουμένου και των συνωμοτών του, περί εκλογικής απάτης».

Στην απόφαση αναφέρεται αναλυτικά στις πιέσεις που ασκήθηκαν στον κυβερνήτη της Αριζόνα, Νταγκ Ντούσεϊ, να αλλάξει τους εκλέκτορες και σε ερώτησή του για αποδεικτικά στοιχεία, υπάρχει ένορκη κατάθεση που αναφέρει ότι ο Τραμπ απάντησε «οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία».

Η μακροσκελής πρόταση των 165 σελίδων σκοπεύει να πείσει την δικαστή Τσάτκαν ότι τα όσα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο τελέστηκαν από τον Τραμπ ως ιδιώτη και όχι ως πρόεδρο. Αν και η προοπτική της προσαγωγής του Τραμπ σε δίκη είναι αβέβαιη, ιδιαίτερα σε περίπτωση που επανεκλεγεί, η εν λόγω πρόταση λειτουργεί ως οδικός χάρτης για τα όρια της ασυλίας των Αμερικανών προέδρων.

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, χαρακτήρισε την πρόταση «ψεύδη» και «αντισυνταγματική» και επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ο Ειδικός Εισαγγελέας και οι Δημοκρατικοί «επιδιώκουν να προσκολληθούν στην εξουσία»...