Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του έχει ανάγκη από περισσότερα όπλα και εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους του ΝΑΤΟ πριν από την ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022.

Ο Ζελένσκι έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, οι οποίοι βρέθηκαν σε μια συμβολική επίσκεψη υποστήριξης στο Κίεβο, την πρώτη ημέρα της θητείας τους.

Αυτό το ταξίδι έλαβε χώρα την ώρα που η ένταση βρίσκεται στο κόκκινο μεταξύ της Μόσχας και των Δυτικών, μετά τα πλήγματα από την Ουκρανία με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους στο ρωσικό έδαφος και τη ρίψη από τη Ρωσία ενός πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου και τις απειλές περί χρήσης πυρηνικών.

Την ώρα που οι εκκλήσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα γίνονται ολοένα και πιεστικές, περιλαμβανομένων συμμάχων του Κιέβου, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει ανάγκη «από όπλα, μεταξύ άλλων ενός καλού αριθμού ή ενός επαρκούς αριθμού όπλων μεγάλης εμβέλειας, διαφορετικών τύπων».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός «βήματος προς τα εμπρός με το ΝΑΤΟ». «Η πρόσκληση της Ουκρανίας να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας», υπογράμμισε κι ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε την εισβολή της για να εμποδίσει κυρίως μια προσέγγιση μεταξύ του Κιέβου και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος οι ΗΠΑ να πείσουν τους «επιφυλακτικούς» στην Ευρώπη ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο επισήμανε ότι οποιαδήποτε πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία πρέπει να ισχύει για όλη την ουκρανική επικράτεια, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία και θα είμαστε ισχυροί θα καθορίσουμε (…) την ημερήσια διάταξη με τους δολοφόνους», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αντόνιο Κόστα: είμαστε στο πλευρό σας όσο χρειαστεί και ό,τι απαιτείται

Την αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία επιβεβαίωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Κίεβο. Καταδίκασε ακόμη τις επιθέσεις της Ρωσίας και υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επιπλέον, δήλωσε πως η οικονομική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί παρέχοντας 4,2 δισ. ευρώ για την στήριξη του ουκρανικού προϋπολογισμού, ενώ θα στέλνεται επιπλέον 1,5 δισ. κάθε μήνα για έναν χρόνο. Παράλληλα, προανήγγειλε το 15ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία σημειώνοντας έτσι πως η πίεση πρέπει να συνεχιστεί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον.

ΗΠΑ: δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής των πυρηνικών στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν την ιδέα να επιστραφούν στην Ουκρανία τα πυρηνικά όπλα που παρέδωσε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλεια του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο Σάλιβαν έκανε τις δηλώσεις αυτές όταν ρωτήθηκε σχετικά με ένα άρθρο των New York Times τον περασμένο μήνα που έγραφε ότι ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονταν, είχαν υπονοήσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία τα όπλα προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.