Ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μάντζος επιβεβαίωσε το μέγεθος της επικίνδυνης άγνοιας του κόμματός του και πρόσθεσε ένα ακόμη  fake news στον ιδιότυπο διαγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Εκπρόσωπος του οποίου κα Τσαπανίδου, επανέλαβε χθες τα περί έκτακτης φορολόγησης των επιχειρήσεων, «ρίχνοντας» στον αέρα αυθαίρετους αριθμούς, αγνοώντας για άλλη μια φορά την πραγματικότητα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερφορολόγηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση καθώς θα οδηγούσε σε λουκέτα. Είχε προηγηθεί πανσπερμία δηλώσεων, για τον ΕΝΦΙΑ, τις γονικές παροχές, έκτακτους φόρους κλπ. Κάθε στέλεχος κι άλλη γραμμή που δείχνει την έλλειψη σοβαρού κι αξιόπιστου προγράμματος.

 Η πραγματικότητα, λοιπόν, σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, είναι η εξής:

1. Ο μηχανισμός φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι το ελληνικό μοντέλο που πρώτα σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του τον Αύγουστο του ‘22 στην Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και στη συνέχεια μετά από δύο μήνες, τον Οκτώβριο του 2022, υιοθετήθηκε ως ευρωπαϊκός μηχανισμός. Η Ευρώπη εφάρμοσε το ελληνικό μοντέλο φορολόγησης υπερκερδών!  

2. Σε ό,τι αφορά τα διυλιστήρια μετά από πίεση και της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ενέργειας της Ευρώπης τον χειμώνα του 2022 υιοθετήθηκε ευρωπαϊκός κανονισμός που έδινε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να φορολογήσουν με επιπλέον συντελεστή 33% τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαϊκών προϊόντων. Η κοινοτική οδηγία εφαρμόστηκε άμεσα και βεβαιώθηκαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ στα διυλιστήρια, τα οποία χρηματοδότησαν το market pass στους καταναλωτές για να απορροφήσουν μέρος του πληθωρισμού σε καταναλωτικά προϊόντα.

3. Συνολικά οι πόροι που εισπράχθηκαν και συνεχίζουν να εισπράττονται από τις ενεργειακές εταιρείες και τα διυλιστήρια για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αθροίζουν σε 5,3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στις 30/12/22 το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 373,54 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά 90% από την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή υπολογίστηκε από τη Ρ.Α.Ε., στο πλαίσιο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022. Για του λόγου το αληθές, το ποσό αυτό περιλαμβάνεται ως εισπραχθέν έσοδο για το 2022 στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας 2023-2026 που έχει καταθέσει η χώρα μας στην Ε.Ε.