Υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου καταγράφουν για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη χώρα μας να αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στις επενδύσεις. Παράλληλα προβλέπεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και περαιτέρω μείωση μας ανεργίας.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε χθες λόγο για επιβεβαίωση της θετικής πορείας, της αναπτυξιακής δυναμικής και των ευοίωνων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εαρινές προβλέψεις, πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξημένες αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον, θα συνεχίσει να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την τριετία 2022-2024. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβαθμίζει αισθητά τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία φέτος, εκτιμώντας ότι θα αναπτυχθεί με υπερδιπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,4% το 2023 και 1,9% το 2024, έναντι 1% το 2023 και 1,7% το 2024 στην Ε.Ε.).

Η Ελλάδα εμφανίζεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις επενδύσεις, για την τριετία 2022-2024. Η έκθεση καταγράφει  διψήφια άνοδο και για το 2022 και εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα αύξησης του Α.Ε.Π. της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

Προβλέπεται ακόμη ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα  χρόνια, μετά και τη σημαντική συρρίκνωσή της τα τελευταία έτη, εν μέσω της σταθερής βελτίωσης της αγοράς εργασίας και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωσή του σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τόσο το 2023 όσο και το 2024 (4,2% το 2023 και 2,4% το 2024, έναντι 6,7% το 2023 και στο 3,1% το 2024 στην Ε.Ε.).

Η καταναλωτική δαπάνη προβλέπεται να υποστηριχθεί από τις αυξήσεις  μισθών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ουσιαστική βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, αναφερόμενη τόσο στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2022 -νωρίτερα των εκτιμήσεων- όσο και στη δραστική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του Α.Ε.Π.. Μάλιστα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα σημειώσει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και το 2024, τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της όσο και σε σχέση με τις
προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.