Τα εμπόλεμα μέρη της Υεμένης έχουν δεσμευτεί σε νέα κατάπαυση του πυρός και συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε  απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη το Σάββατο. Μετά από μια σειρά συναντήσεων στη Σαουδική Αραβία και το Ομάν, μια δήλωση του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Hans Grundberg ανέφερε ότι «χαιρετίζει τη δέσμευση των μερών για μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή μιας εθνικής εκεχειρίας... και (να) δεσμευτεί στις προετοιμασίες για την επανέναρξη μιας περιεκτικής πολιτικής διαδικασίας».

Ο απεσταλμένος «θα συνεργαστεί τώρα με τα μέρη για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα περιλαμβάνει όλες  αυτές τις δεσμεύσεις και θα υποστηρίζει την εφαρμογή τους», προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Υεμένη κατακλύζεται από συγκρούσεις από τότε που οι πολιτοφυλακές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά το 2014, πυροδοτώντας μια στρατιωτική επέμβαση υπό την ηγεσία των Αράβων για υποστήριξη της πολιορκούμενης κυβέρνησης τον επόμενο χρόνο.

Η κατάπαυση του πυρός έγινε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2022 και τη μείωση των εχθροπραξιών. Η εκεχειρία έληξε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αν και οι μάχες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό.Σύμφωνα με την τελευταία δήλωση του ΟΗΕ, ο οδικός χάρτης για τον τερματισμό των μαχών περιλαμβάνει δεσμεύσεις για πληρωμή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, άνοιγμα διαδρομών προς την αποκλεισμένη από τους Χούθι πόλη Taez και άλλες περιοχές της Υεμένης και επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου.

«Οι Υεμενίτες παρακολουθούν και περιμένουν αυτή τη νέα ευκαιρία για απτά αποτελέσματα και πρόοδο προς τη διαρκή ειρήνη», είπε ο Γκρούντμπεργκ. «Τα κόμματα έκαναν ένα σημαντικό βήμα. Οι δεσμεύσεις τους είναι, πρώτα και κύρια, υποχρέωση προς τον λαό της Υεμένης».